Οι πένες σε συνδυασμό με το μοσχάρι μπορούν να είναι υγιεινό γεύμα ; Η παρακάτω συνταγή αποδεικνύει ότι με τον κατάλληλο τρόπο μαγειρέματος μπορεί να συμβεί και αυτό.
Συστατικά συνταγής
- 1 κιλό μοσχάρι, ελιά
- 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 καρότα
- 2 στικ σέλερι
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ.σ. θυμάρι
- 1 κύβο κότας ή βοδινού
- 50 γρ. κρασί κόκκινο
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 1 ½ λίτρο νερό
- 400 γρ. πένες high protein
- 60 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- ¼ ματσάκι βασιλικό
Για το σερβίρισμα
- παρμεζάνα
- ελαιόλαδο
- πιπέρι
- βασιλικό
Μέθοδος Εκτέλεσης
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Κόβουμε το μοσχάρι σε κομμάτια 3-4 εκ., βάζουμε αλάτι, πιπέρι και το μεταφέρουμε στην κατσαρόλα. Σοτάρουμε για να πάρει χρώμα. Κόβουμε τα καρότα σε μισοφέγγαρα, το σέλερι, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Βάζουμε στην κατσαρόλα τη δάφνη, τη ζάχαρη, τον πελτέ και σοτάρουμε.
Προσθέτουμε το θυμάρι, τον κύβο κότας, σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί βάζουμε τη ντομάτα κονκασέ και το νερό. Χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά, καλύπτουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 1 ½ – 2 ώρες. Ανοίγουμε το καπάκι και βάζουμε τις πένες. Σιγοβράζουμε για 8-10 λεπτά μέσα στη σάλτσα ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα μέχρι να βράσουν οι πένες και λιώσει το κρέας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε 50 γρ. επιπλέον νερό.
Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, την παρμεζάνα σε δόσεις, τον βασιλικό ψιλοκομμένο, πιπέρι και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε με παρμεζάνα, ελαιόλαδο, πιπέρι και βασιλικό.
Η συνταγή ανήκει στον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com