Εκλογές 2019: Ο Tουρκοκύπριος Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, πρώτος σε αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη δεκαετία του 1960, εξελέγη πανηγυρικά ευρωβουλευτής με το ΑΚΕΛ και μπαίνει στον αγώνα για την εξεύρεση μιας ομοσπονδιακής λύσης του κυπριακού. Γεννήθηκε το 1959 στην Ποταμιά, ένα μεικτό χωριό λίγο έξω από τη Λευκωσία. Αν και δεν έχει μνήμες από το χωριό του, μιλά γι’ αυτό, ως έναν τόπο που συμβολίζει την παραδοσιακή Κύπρο ή την Κύπρο πριν τη γέννηση του εθνικισμού.
Όπως εξηγεί στην DW, οι άνθρωποι ήταν αλληλέγγυοι μεταξύ τους, οι Τουρκοκύπριοι μιλούσαν ελληνικά και η Ελληνοκύπριοι τουρκικά. Ήταν ένας τόπος, όπου η ταυτότητα, η κουλτούρα και η θρησκεία δεν αποτελούσαν εμπόδια για τη συμβίωση. Εγκατέλειψε την Ποταμιά τον Φεβρουάριο του 1964, προτού δηλαδή κλείσει τα πέντε χρόνια, και εν μέσω των δικοινοτικών ταραχών που ξεκίνησαν στο νησί το 1963.
Εγκαταστάθηκε μαζί με την οικογένειά του στον τουρκοκυπριακό θύλακα στην Λουρουτζίνα, ο οποίος ήταν ένας από τους πολλούς τουρκοκυπριακούς θύλακες που δημιουργήθηκαν με την έναρξη των συγκρούσεων. Σε παλαιότερη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», περιέγραψε τους θύλακες ως φυλακές. «Το έξω ήταν ο Έλληνας, ο εχθρός που σε απειλούσε, και μέσα ήταν ο Τούρκος πασάς που σε κυβερνούσε. Και τους φοβόσουν και τους δύο».
Το 1974, μετά την τουρκική εισβολή στο νησί, την κατάληψη του βόρειου τμήματός του από τον τουρκικό στρατό και την εκδίωξη των Ελληνοκυπρίων από τα σπίτια τους, ο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ βρέθηκε για πρώτη φορά στον Βορρά, σε ένα χωριό κοντά στη Μόρφου. Όπως ο ίδιος εξηγεί στην DW, εκεί, ένιωσε για πρώτη τον πόνο του άλλου, όταν αντίκρισε τα εγκαταλελειμμένα σπίτια των προσφυγοποιημένων ελληνοκυπρίων.
Η κατάσταση στην Κύπρο υποχρέωσε τον Νιαζί Κιζιλγιουρέκ να αφήσει το νησί για τη Δυτική Γερμανία, όπου σπούδασε κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες στο πανεπιστημίου της Βρέμης. Συνέχισε τις σπουδές του, εκπονώντας την διατριβή του στο Κυπριακό Πρόβλημα και τις Διεθνείς σχέσεις.