Πολιτική

Αλλαγές στον Άρειο Πάγο: Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τις αλλαγές στον Άρειο Πάγο είναι σε εξέλιξη. Η εισήγηση του πρωθυπουργού δεν μεταδόθηκε ζωντανά.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εισήγηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο για τις αλλαγές στον Άρειο Πάγο. Το υπουργικό συνεδριάζει εκτάκτως στη Βουλή, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από την αντιπολίτευση. Αυτή τη φορά η συνεδρίαση πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών και δεν μεταδόθηκε ζωντανά η εισήγηση του πρωθυπουργού, όπως γινόταν σε παλαιότερα συμβούλια.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επιτεθεί στην ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την απόφαση να μην συναινέσουν στις επιλογές των προσώπων. Υπενθυμίζεται πως η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν νομιμοποιείται ηθικά να κάνει αλλαγές στη Δικαιοσύνη λίγο πριν στηθούν κάλπες για εθνικές εκλογές.

Σκληρή κριτική από τους υπουργούς

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτριος Παπαγγελόπουλος άσκησε κριτική στους συνταγματολόγους που διαφωνούν με τους χειρισμούς της κυβέρνησης καλώντας τους να «εκφράζουν το Σύνταγμα και όχι τις πολιτικές τους θέσεις». Φωτίου και Γεροβασίλη για το ίδιο θέμα στράφηκαν κατά της ΝΔ. Η κ. Φωτίου τόνισε ότι η« ΝΔ στο θέμα Δικαιοσύνης λειτουργεί σαν νόμιμη κυβέρνηση της χώρας. Δεν έχει εκλεγεί» ενώ η κ. Γεροβασίλη είπε ότι η ΝΔ είχε μια ευκαιρία να δείξει το συναινετικό της πρόσωπο και έδειξε το πραγματικό της.

Για τις επικείμενες εθνικές εκλογές μίλησαν ο κ. Κατρούγκαλος που τόνισε ότι «το στοίχημα είναι δύσκολο αλλά για τα δύσκολα είμαστε» και η κ. Αναγνωστόπουλου που είπε πως «στη μάχη πας για να κερδίσεις».

Αλλαγές στον Άρειο Πάγο: Επίθεση Καλογήρου στη ΝΔ

O Mιχάλης Καλογήρου επιτέθηκε στη ΝΔ για τις αλλαγές στον Άρειο Πάγο και ισχυρίστηκε ότι η εμμονή της κυβέρνησης «βασίστηκε στην ανάγκη να διακόψουμε αυτό το ζοφερό κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε ένα θέμα τόσο σοβαρό όσο η επιλογή της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων».

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη (30/5/19), με επιστολή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά το σάλο που προκλήθηκε από την επιμονή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε παραμονές εκλογές και δεν υπάρχει νομιμοποίηση, επιχείρησε να αποσπάσει την συναίνεση της ΝΔ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε από τη ΝΔ να συναινέσει στα πρόσωπα τα οποία θα καλύψουν τις θέσεις της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, από τα ονόματα όμως που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη προεπιλέξει.