Πολιτική

Αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Υπουργικό συμβούλιο υπό τον Τσίπρα το μεσημέρι

Υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για να συζητηθούν οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη. Η παρέμβαση του πρωθυπουργού στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά και την απόρριψη της πρότασης Καλογήρου από τη ΝΔ.

Οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη θα τεθούν επί τάπητος στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι στις 13:00. Οι εξελίξεις μετά και την απόρριψη από ΝΔ στην πρόταση που απηύθυνε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, είναι ραγδαίες και το Μέγαρο Μαξίμου επιρρίπτει ευθύνες στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, 30 Μαΐου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, με ανακοίνωσή του, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «O πρόεδρος της ΝΔ απάντησε με τρόπο απαξιωτικό για τον ελληνικό λαό και τους θεσμούς της πολιτικής και δικαστικής εξουσίας». Κι αυτό γιατί ο κ. Καλογήρου είχε απευθύνει κάλεσμα για συναίνεση στις αλλαγές, στην οποία η Νέα Δημοκρατία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογήρου, απάντησε με «απαξιωτικό τρόπο».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε απευθύνει πρόσκληση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την οποία τον καλούσε ώστε η κυβέρνηση και η μείζονα αξιωματική αντιπολίτευση να αποφασίσουν από κοινού για την επιλογή των προσώπων που θα αναλάβουν το τιμόνι της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, καθώς και των τριών αντιπροέδρων του ανώτατου δικαστηρίου. Στην επιστολή που είχε αποστείλει ο κ. Καλογήρου είχε επισημάνει ότι «δεν υφίσταται κανένα συνταγματικό και νομικό κώλυμα για την ολοκλήρωση της εκκρεμούς διαδικασίας».

Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν αρνητική: ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, έκανε λόγο για «εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία» και υποστήριξε πως «είναι αδύνατον να συναινέσει η Νέα Δημοκρατία σε κάτι τέτοιο».

«Η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι έχει τη συνταγματική αρμοδιότητα αλλά και τη νομική υποχρέωση να προχωρήσει στον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης μετά και την επιλογή της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, κάλεσε τη ΝΔ στο τραπέζι του διαλόγου για να βρεθεί συναινετική λύση. Η άρνηση της ΝΔ στη συναινετική πρόταση της κυβέρνησης επιβεβαιώνει πως ουδόλως την ενδιαφέρει η τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας» τόνισε μετά την άρνηση της ΝΔ, το Μέγαρο Μαξίμου.