Πολιτική

Αλλαγές στη δικαιοσύνη: Δεν υπογράφει ο Προκόπης Παυλόπουλος τον διορισμό νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, δεν υπογράφει τις αλλαγές στη δικαιοσύνη, παρά την αντίθετη εισήγηση από το υπουργικό συμβούλιο το οποίο ανακοίνωσε πρόεδρο του Αρείου Πάγου την Ειρήνη Καλού και Εισαγγελέα την Δήμητρα Κοκοτίνη.

Την απόφαση να μην επικυρώσει τις αλλαγές στη δικαιοσύνη έλαβε ο Προκόπης Παυλόπουλος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να μην βάλει την υπογραφή του στο προεδρικό διάταγμα περί αλλαγής στην ηγεσία του Αρείου Πάγου, παρά την αντίθετη εισήγηση από το υπουργικό συμβούλιο το οποίο ανακοίνωσε πρόεδρο του ανώτατου δικαστηρίου την Ειρήνη Καλού και Εισαγγελέα την Δήμητρα Κοκοτίνη.

Ο κ. Παυλόπουλος εμφανίζεται αποφασισμένος να μην υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για την τοποθέτηση νέας προέδρου και νέας εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Σε αυτή του την θέση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πιθανό να επιμείνει είτε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που θα προετοιμαστεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης φτάσει στην Προεδρία μέχρι τις 30 Ιουνίου (ημερομηνία της τυπικής συνταξιοδότησης της σημερινής ηγεσίας του Αρείου Πάγου), είτε παραδοθεί μετά την 1η Ιουλίου, δηλαδή λίγα 24ωρα πριν τις αναμενόμενες πρόωρες εθνικές εκλογές.

Το ίδιο είχε κάνει και το 2016, όταν και τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε πρόωρα επιλέξει ως Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την Ξένη Δημητρίου, πριν λήξει η θητεία της Ευτέρπης Κουτζαμάνη. Θυμίζουμε πως τότε το Προεδρικό Διάταγμα υπογράφηκε την 1η Ιουλίου.

Το σύνολο των συνταγματολόγων έχουν εκφραστεί εναντίον της αλλαγής

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος φέρεται να έχει μεταφέρει στο κεντρικό επιτελείο της κυβέρνησης την πρόθεσή του να μην υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για τον διορισμό νέας ηγεσίας στην κορυφή της ελληνικής Δικαιοσύνης. Αρκετοί από τους συνομιλητές του αναφέρουν ότι σχεδόν το σύνολο των συνταγματολόγων έχουν εκφραστεί εναντίον της απόπειρας της κυβέρνησης να αλλάξει την ηγεσία της Δικαιοσύνης λίγες μόνος ημέρες πριν τις πρόωρες κάλπες, με το σύνολο των νομικών να επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια απόφαση χωρίς νομιμοποίηση.

Κι αυτό διότι, ο ίδιος πρωθυπουργός έχει αποδεχθεί ότι πλέον δεν έχει με το μέρος του την εμπιστοσύνη των πλειοψηφίας των πολιτών την ώρα που ορισμένοι συνταγματολόγοι προειδοποιούν ότι η επιμονή της κυβέρνησης να αλλάξει την ηγεσία του Αρείου Πάγου ισοδυναμεί με καταδολίευση του Συντάγματος. Οι κύκλοι αυτοί σημειώνουν ότι υπέρ των κυβερνητικών θέσεων στο θέμα του διορισμού νέας ηγεσίας στη δικαιοσύνη δεν έχει τοποθετηθεί ούτε καν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος απουσίαζε από το σημερινό υπουργικό συμβούλιο επειδή επισκεπτόταν τη Σιγκαπούρη απ’ όπου επιστρέφει απόψε.