Video

Banoffee: Με αυθεντική καραμέλα γάλακτος (vid)

Banoffee με αυθεντική καραμέλα γάλακτος Dulce de leche αλλά και dulce de leche σοκολάτα μόνο σε 10'.

Banoffee με αυθεντική καραμέλα γάλακτος Dulce de leche αλλά και dulce de leche σοκολάτα μόνο σε 10′ γρήγορα, με απλά υλικά, χωρίς να βράζεις για 3 ώρες το ζαχαρούχο!

Υλικά Συνταγής

Για τη βάση

  • 250 γραμ. μπισκότα digestive
  • 125 γραμ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. κακάο

    Για το σπιτικό dulce de leche

  • 180 γραμ. βούτυρο
  • 180 γραμ. μαύρη ζάχαρη
  • 2 συσκευασίες γάλα ζαχαρούχο (2 x 410 γρ.)
  • 60 γραμ. ξύσμα σοκολάτας

    Για το τελείωμα

  • 4 μέτριες μπανάνες (ώριμες και γερές)
  • 300 γραμ. χτυπημένη κρέμα 35% (σε παχύρρευστη μορφή)
  • ξύσμα σοκολάτας

    Για την επικάλυψη

  • λίγο κακάο για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Θρυμματίζουμε τα μπισκότα, για να φτιάξουμε τη βάση του banoffee (μπανόφι). Λιώνουμε το βούτυρο σε τηγάνι σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε να λιώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα τριμμένα μπισκότα. Ανακατεύουμε να βραχούν καλά τα μπισκότα.

Ντύνουμε φόρμα δαχτυλίδι 22 ή 24 εκ. Φροντίζουμε να ντύσουμε τα πλαϊνά, ανασηκώνοντας.

Για την εύκολη κρέμα καραμέλας του μπανόφι

Λιώνουμε το βούτυρο και τη μαύρη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά μέχρι η ζάχαρη να λιώσει τελείως. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο. Από την ώρα που θα πάρει βράση βράζουμε 6-7 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να πετύχουμε μια κρέμα καραμέλα γάλακτος πηχτή με σκούρο χρώμα.

Αδειάζουμε τη μισή κρέμα καραμέλας στη βάση μπισκότου. Ρίχνουμε τη σοκολάτα στην υπόλοιπη κρέμα καραμέλα γάλακτος και ανακατεύουμε να λιώσει. Περιχύνουμε τη δεύτερη στρώση μπλέκοντας τη μια μέσα στην άλλη. Παγώνουμε για 2-3 ώρες μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέμα.

Ξεφορμάρουμε το banoffee. Στρώνουμε φέτες μπανάνας σε όλη την επιφάνεια γαρνίρουμε με την χτυπημένη παχύρρευστη κρέμα και πασπαλίζουμε ξύσμα σοκολάτας και κακάο. Απόλαυση χωρίς τέλος!

Παραλλαγές banoffee Dulce di leche

Στην κατσαρόλα

Αφαιρούμε τα χαρτιά από δυο κλειστές συσκευασίες ζαχαρούχο γάλα. Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα και τα καλύπτουμε με νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ελέγχοντας πάντα το νερό ώστε να καλύπτει τα κουτιά για 2:30-3:00 ώρες, ανάλογα πόσο σκούρο το θέλουμε. Αφήνουμε τα κουτιά να κρυώσουν, τα ανοίγουμε και τα χρησιμοποιούμε για γεμίσεις σε γλυκάμπισκότακέικ και παγωτά.

Στο φούρνο

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C στον αέρα. Θα ψήσουμε σε μπεν μαρί. Γεμίζουμε μέχρι την μέση βαθύ ταψί με ζεστό νερό. Σε μικρό πυρέξ, 22-24 εκ., αδειάζουμε ένα ζαχαρούχο. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε μέσα στο μπεν μαρί .

Ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά μέχρι να πυκνώσει και να πάρει σκούρο χρώμα. Κατά την διάρκεια ψησίματος ελέγχουμε τα υγρά στο μπεν μαρί. Πρέπει πάντα να καλύπτουν τη μέση του ταψιού. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό στο μπεν μαρί.

Η συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου / argiro.gr