Υγεία

Ασθένειες εγκεφάλου: Έτσι θα θεραπεύονται στο μέλλον

Οι ασθένειες του εγκεφάλου θα επηρεαστούν από την τροποποίηση της χλωρίδας του εντέρου.

Τη σχέση που έχει το μικροβίωμα (το DNA των μικροοργανισμών που υπάρχουν στο έντερο) με προβλήματα του εγκεφάλου, αλλά και το ρόλο που θα παίξει μελλοντικά η τροποποίηση της εντερικής χλωρίδας στη θεραπεία, αναλύει σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο νευρολόγος, αν. καθ. της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Στέλιος Γκατζώνης.

Πριν από τρία χρόνια κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τον παράξενο τίτλο «Ο Τρίτος Εγκέφαλος». Το βιβλίο αυτό αποδείκνυε, ότι υπάρχει ένα σύστημα το οποίο περιέχει νευρώνες και αποτελεί ένα όργανο, που στην πραγματικότητα είναι το έντερο μας, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γκατζώνης. Τι σχέση μπορεί να έχει όμως η κοιλιά με το κεφάλι; προκύπτει εύλογα το ερώτημα. Δεν το ξέρουμε σε γενικές γραμμές, ξέρουμε κάποια πράγματα, αλλά πολλά ακόμη μας είναι άγνωστα, απαντά ο νευρολόγος και εξηγεί:

Πώς συνδέεται το έντερο με τον εγκέφαλο

«Το έντερο μας, μαζί με τα μικρόβια που περιέχει, τα νευρικά του κύτταρα, αποτελεί ένα όργανο το οποίο επηρεάζει τον εγκέφαλο. Υπάρχει μία σύνδεση μεταξύ εγκεφάλου και εντέρου, η οποία είναι νευρική, (υπάρχουν νεύρα από τον εγκέφαλο προς το έντερο), είναι ορμονική, (υπάρχουν ορμόνες που παράγονται στο τοίχωμα του εντέρου και επηρεάζουν τον εγκέφαλο).

Επίσης υπάρχει σύνδεση μέσω του ανοσολογικού μηχανισμού του οργανισμού (υπάρχουν ουσίες που παράγονται στο έντερο και επηρεάζουν την ανοσοποιητική απάντηση του οργανισμού), και διαβιβαστές που παράγονται από τους μικροοργανισμούς, οι οποίοι περιέχονται στο έντερο, και επηρεάζουν τον εγκέφαλο», λέει ο κ. Γκατζώνης. Η σεροτονίνη είναι η βασική ουσία που επηρεάζει την κατάθλιψη και το έντερο παράγει τεράστιες ποσότητες σεροτονίνης, φέρνει ως παράδειγμα ο κ. Γκατζώνης.