Αθλητισμός

Η – υπέροχη – Ευρωλίγκα “σκοτώνει” τα εγχώρια πρωταθλήματα

Ο Βασίλης Μοιρώτσος σχολιάζει μέσω του blog του στο pagenews.gr τους λόγους που μια εξαιρετική διοργάνωση σαν την Ευρωλίγκα θα μπορούσε να "ανοίξει" τη λογική της και να σώσει τα εγχώρια πρωταθλήματα, δίνοντας το δικαίωμα... εισβολής στο μπάσκετ νέων επιχειρηματιών.

Το ελληνικό πρωτάθλημα και τα προβλήματα του δεν αγγίζουν μονάχα τη χώρα μας. Είναι θέμα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έχουμε την τύχη να διαθέτουμε δύο από τα μεγαλύτερα σωματεία, με εννιά ευρωπαϊκές κούπες, κάτι που μας βάζει αυτόματα στο… μάτι όλων των υπολοίπων Ευρωπαίων. Τα media σκύβουν πάνω από το πρόβλημα που εμφανίζεται τούτες τις μέρες στο ελληνικό πρωτάθλημα και στη Βιτόρια, στο περιθώριο του φάιναλ φορ, πολλοί άνθρωποι του μπάσκετ συζητούσαν γι’ αυτό.

Το πρωτάθλημα στην Ελλάδα είναι η κορυφή του παγόβουνου. Υπάρχουν θέματα σε όλα τα πρωταθλήματα και αυτά τα θέματα ξεκινούν, δυστυχώς, από την Ευρωλίγκα και τη μορφή που έχει πάρει. Ας το σκεφτούμε λίγο: αν η Ευρωλίγκα δεν ήταν μια κλειστή λίγκα, τότε τα πρωταθλήματα θα είχαν δεδομένα περισσότερο ανταγωνισμό.

Ας δούμε τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή βρίσκεται με το ένα πόδι στην Α2 κατηγορία. Παρ’ όλα αυτά η συμμετοχή του στην Ευρωλίγκα δεν μπορεί να απειληθεί, διότι υπάρχει το κλειστό δεκαετές συμβόλαιο. Που σημαίνει πως κανείς δεν μπορεί να τον αγγίξει. Κανείς δε θα μπορούσε να αγγίξει και τον Παναθηναϊκό, ακόμα και αν οι πράσινοι έβγαιναν 10οι στο πρωτάθλημα. Η Ευρωλίγκα, ως μια κλειστή λίγκα, θα είναι εκεί και θα τον περιμένει.

Οι δύο ελληνικές θέσεις είναι “καπαρωμένες” από τους δύο γίγαντες και οι υπόλοιπες ομάδες αγωνίζονται σε ένα πρωτάθλημα απλά και μόνο για τη… δόξα. Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν για παράδειγμα η τρίτη θέση του πρωταθλήματος έδινε εισιτήριο για την Ευρωλίγκα; Πόσο πιο ανταγωνιστικές θα γίνονταν οι ομάδες για να διεκδικήσουν το δικαίωμα να βρεθούν ανάμεσα στους κορυφαίους; Η απάντηση είναι η προφανής. Και εδώ υπάρχει ένα ελληνικό παράδειγμα που μας τη δίνει.

Ο Ιβάν Σαββίδης έχει δεχτεί πιέσεις για να αναλάβει και να σώσει το τμήμα μπάσκετ του ΠΑΟΚ. Δεν το κάνει διότι θα κάνει μια επένδυση που δε θα τον οδηγήσει πουθενά. Διότι στα κρίσιμα ερωτήματα, οι απαντήσεις που θα πάρει θα είναι αρνητικές. Ποια είναι τα κρίσιμα ερωτήματα;

– Μπορεί να πάρει πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ;

– Αν καταφέρει και πάρει το πρωτάθλημα, θα αγωνιστεί στην Ευρωλίγκα

Αν στο πρώτο ερώτημα μπορούμε να δώσουμε την απάντηση πως μπορεί, κάνοντας μια μεγάλη επένδυση, το δεύτερο είναι ξεκάθαρο και… απογοητευτικό για οποιονδήποτε επιχειρηματία. Ένα μεγαλοπρεπέστατο όχι. Άρα για ποιο λόγο ένας επιχειρηματίας τύπου Σαββίδη να ρίξει χρήματα, από τη στιγμή που ακόμα και αν στεφθεί πρωταθλητής δε θα μπορεί να αγωνιστεί η ομάδα του στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης;

Η Ευρωλίγκα είναι μια υπέροχη λίγκα. Που πλησιάζει στα πρότυπα του NBA. Που σου δίνει κάθε εβδομάδα μεγάλους αγώνες. Που το φάιναλ φορ το βλέπουν εκατομμύρια άνθρωποι. Που σου προσφέρει συγκινήσεις, αγωνία, γέλιο, κλάμα, χαρές, απογοητεύσεις. Μεγάλους παίκτες και σπουδαίους προπονητές. Δε ζητάει κανείς να αλλάξει η μορφή της Euroleague. Όμως το να “άνοιγε” λίγο τη λογική της, θα έκανε καλό στα πρωταθλήματα.

Το να δώσει εισιτήρια βάσει βαθμολογικής θέσης θα εμφάνιζε κι άλλες ομάδες. Θα τους έδινε λόγους να επενδύσουν, να ενισχυθούν, να προσελκύσουν παίκτες που σε άλλες περιπτώσεις δε θα μπορούσαν. Με λίγα λόγια, να γίνει σαν το Τσάμπιονς Λιγκ του ποδοσφαίρου. Διαφορετικά, σε λίγα χρόνια, η Ευρωλίγκα θα είναι η διοργάνωση που θα έχει όλες εκείνες τις ομάδες οι οποίες δε θα έχουν λόγο ύπαρξης στα εγχώρια πρωταθλήματα.


Δείτε όλα τα άρθρα του Βασίλη Μοιρώτσου εδώ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο