Μόλις σβήσουν τα φώτα, τελειώσουν τα τηλεοπτικά προγράμματα της Κυριακής για τα εκλογικά αποτελέσματα και πας να ξαπλώσεις πολίτη της Αττικής, θα είσαι ικανοποιημένος με την επιλογή σου; Θα έχεις σταυρώσει τον υποψήφιο που εγγυάται καλύτερες μέρες για την Αττική ή μήπως εκείνον που θα σε… σταυρώσει. Η πρώτη είναι η Ρένα Δούρου, η οποία πάλεψε με τα θηρία της γραφειοκρατίας, της αδράνειας και της συντήρησης, έκανε έργο και προπαντός έβαλε το νερό στο αυλάκι για να αλλάξει η Αττική. Να σταματήσει ο δύσμοιρος πολίτης να είναι έρμαιο των καιρικών φαινομένων.
Ο δεύτερος είναι ο Γιώργος Πατούλης, ο οποίος αφήνει το Μαρούσι χειρότερο απ΄ ότι το παρέλαβε και για την Αττική δεν έχει παρά λόγια μεγάλα, λόγια κούφια, λόγια που την επομένη θα τα πάρει ο αέρας. Που θεωρεί την Περιφέρεια ως ένα σκαλοπάτι για την περαιτέρω πολιτική του ανέλιξη. Γιατί μόνο πρόγραμμα και σχέδιο δεν παρουσίασε ο Γιώργος Πατούλης.
Στον αντίποδα, η Ρένα Δούρου έχει δώσει δείγμα γραφής με τα 168 αντιπλημμυρικά έργα προϋπολογισμού 514 εκατομμυρίων ευρώ. Άλλα τελείωσαν, ορισμένα ξεκίνησαν και υλοποιούνται και άλλα βρίσκονται ένα βήμα πριν από την έναρξη και η εκλογή της Ρένας Δούρου αποτελεί τη μόνη εγγύηση ότι θα ολοκληρωθούν.
Και επειδή εκτός από τα έργα υποδομής, η αντιμετώπιση των καταστροφών απαιτεί ταχεία, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, ένα έργο πρωτότυπο και πρότυπο υλοποιείται. Αποφασίστηκε και ιδρύεται από την Περιφέρεια και σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αστεροσκοπείο, το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, ένα πρότυπο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης έντονων πλημμυρικών φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.
Έτσι, το καταστροφικό καιρικό φαινόμενο δεν θα σας βρίσκει απροετοίμαστους. Θα ενημερώνεστε έγκαιρα για να παίρνετε τα μέτρα σας, να σώσετε τη ζωή σας και την περιουσία σας. Είναι κεφαλαιώδες, είναι καθοριστικό, είναι έργο ζωής.
Οι κάτοικοι του Μοσχάτου, του Ταύρου και της Καλλιθέας θωρακίζονται από τις πλημμύρες με το εμβληματικό έργο της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, το οποίο ανοίγει την Αθήνα προς τη θάλασσα και ταυτοχρόνως την θωρακίζει από πλημμυρικά φαινόμενα.
Τα αντιπλημμυρικά έργα δεν είναι διάσπαρτα, άναρχα και τυχαία. Είναι ενταγμένα σε ένα ενιαίο σχέδιο, που διακρίνει στην Αττική 9 ζώνες υψηλού κινδύνου πλημμύρας (Λεκάνη π. Κηφισού, πεδινή περιοχή Μαραθώνα-Νέας Μάκρης, χαμηλή ζώνη Μεγάρων Ν. Περάμου, χαμηλή ζώνη Ασπροπύργου – Ελευσίνας) και προωθεί μία συνολική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση.
Το πρόγραμμα της Ρένας Δούρου περιλαμβάνει και την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των 41 μελετών, που έχουν ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα και είτε είναι σε φάση δημοπράτησης, είτε εκπόνησης. Και δεν χρειάζεται παρά η επανεκλογή της για να υλοποιηθούν.
Η ολιστική αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων απαιτεί αντιμετώπιση του προβλήματος στην αρχή, πριν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Το συγκροτημένο και πλήρες σχέδιο περιλαμβάνει επίσης μικρής κλίμακας και φιλικά στο περιβάλλον φράγματα συγκράτησης των νερών στους ορεινούς όγκους, ώστε να μειωθεί η ποσότητα των ομβρίων υδάτων που φθάνουν στις πόλεις και τις πνίγουν.
Στην αντίπερα όχθη τι βλέπετε; Λόγια, λόγια και απουσία προγράμματος και σχεδίου. Μία προσέγγιση, το λιγότερο επικίνδυνη, αν ληφθεί υπόψη πως η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει ένταση των καιρικών φαινομένων. Γι΄ αυτό λοιπόν πολίτη της Αττικής κάνε τη σύγκριση και πάρε τις αποφάσεις βασιζόμενος στα προγράμματα και όχι στα λόγια, στα έργα και όχι στις κατασκευές των επικοινωνιολόγων. Και ξέρεις γιατί τελικά; Γιατί δεν έχεις δικαίωμα απέναντι στον εαυτό σου, την οικογένειά σου και την πόλη σου να μετανιώσεις για την επιλογή σου…