Προστασία ως πρόσφυγες δικαιούνται όσοι Βενεζουελάνοι φύγουν από τη χώρα τους για να γλιτώσουν από την οικονομική και πολιτική κρίση, όπως αναφέρει σε σημερινή της ανανεωμένη ενημέρωση η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Παράλληλα, η Υπηρεσία κάλεσε και άλλες χώρες να μην τους απελάσουν ή τους υποχρεώσουν να επιστρέψουν.
Υπολογίζεται ότι περίπου 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Βενεζουέλα, η πλειονότητα των οποίων αποχώρησε μετά το 2015, αναφέρει η Υπηρεσία. «Είναι υπερβολικά σημαντικό, δεδομένης της κατάστασης στη Βενεζουέλα να μην υπάρχουν απελάσεις ή διωγμοί», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη μια εκπρόσωπος της UNHCR. «Καθημερινά βλέπουμε κατά μέσον όρο 3.000 με 5.000 ανθρώπους να εγκαταλείπουν την Βενεζουέλα», είπε η ίδια.
Η HCR εκτιμά ότι συνολικά 3,7 εκατομμύρια Βενεζουελάνοι κατέφυγαν στο εξωτερικό εκ των οποίων 700.000 είχαν μεταναστεύσει πριν από το 2015. Σύμφωνα με την Υπηρεσία, στο τέλος του περασμένου χρόνου περίπου 460.000 Βενεζουελάνοι ζήτησαν άσυλο, οι περισσότεροι σε γειτονικές χώρες της Λατινικής Αμερικής. Οι περισσότεροι από αυτούς φιλοξενούνται στην Κολομβία, ενώ ακολουθεί το Περού, η Χιλή, ο Ισημερινός, η Αργεντινή και η Βραζιλία.
Σχεδόν 5.000 άνθρωποι εγκατέλειπαν τη Βενεζουέλα κάθε μέρα το 2018
Κατά μέσον όρο, το 2018 περίπου 5.000 άνθρωποι εγκατέλειπαν τη Βενεζουέλα κάθε ημέρα. Βάσει αυτών των αριθμών, ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει το Δεκέμβριο ότι ανέμενε πως ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν διαφύγει από τη χώρα θα έφθανε στο τέλος της χρονιάς εκείνης τα 5,3 εκατομμύρια. Ο πληθυσμός της Βενεζουέλας είναι 32,2 εκατομμύρια κάτοικοι.
Η έξοδος των Βενεζουελάνων που διαφεύγουν απ’ αυτήν την καταστροφική οικονομική κατάσταση θεωρείται από τον ΟΗΕ η πιο μαζική μετακίνηση ανθρώπων στην πρόσφατη ιστορία της Λατινικής Αμερικής. Η Βενεζουέλα διαθέτει τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα του κόσμου, όμως ασφυκτιά εξαιτίας μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης και πλήττεται από τις οικονομικές κυρώσεις που της έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ.