Κόσμος

Ευρωεκλογές 2019: Υποψήφιοι χρησιμοποιούν για… πλάκα ονόματα διαβόητων Ναζί

Οι Ευρωεκλογές 2019 πλησιάζουν και στη Γερμανία ένα κόμμα χρησιμοποιεί ονόματα διαβόητων Ναζί για τους υποψηφίους του, κάνοντας το για... πλάκα.

Προ των πυλών βρίσκονται οι Ευρωεκλογές 2019, με ένα κόμμα στη Γερμανία να έχει συγκεντρώσει πάνω του τα φώτα. Ωστόσο, δεν το έχει καταφέρει για τους σωστούς λόγους. Κι αυτό γιατί στο ψηφοδέλτιο του «Die Partei» (Το κόμμα) υπάρχουν υποψήφιοι με ονόματα όπως Γκέμπελς, Ες, Άιχμαν, Σπέερ, Μπόρμαν ή ακόμη Μπόμπε (βόμβα) και Κριγκ (πόλεμος). Πρόκειται για ονόματα διαβόητων στελεχών των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το «Die Partei» (Το Κόμμα), το οποίο ιδρύθηκε το 2004 κατόπιν πρωτοβουλίας της σατιρικής επιθεώρησης Titanic, υπερασπίζεται «τη δουλειά, το κράτος δικαίου, την προστασία των ζώων, τον ελιτισμό και την δημοκρατική πρωτοβουλία». Ηγέτης του κόμματος είναι ο δημοσιογράφος και σατιρικός συγγραφέας Μάρτιν Ζόνεμπορν. Μάλιστα, ο ίδιος είχε εκλεγεί και το 2014 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Για τις εκλογές της Κυριακής, το ψηφοδέλτιο του «Die Partei», του οποίου εξακολουθεί να ηγείται ο Ζόνεμπορν, έχει στην τρίτη θέση την Λίζα Μπόμπε, την οποία ακολουθεί στην τέταρτη θέση ένας υποψήφιος ονόματι Μπένετ Κριγκ, ενώ ακολουθούν οι Κέβιν Γκέμπελς και Τομπίας Σπέερ και οι Ελίζαμπετ Σ. Μπόρμαν, Ντίτριχ Φ. Άιχμαν, Αντρέας Κάιτελ και Φάμπιαν Μ. Ες.

Γεμάτο διαβόητους Ναζί το ψηφοδέλτιο του κόμματος

Το «Die Partei» κυκλοφόρησε αφίσες και φυλλάδια στα οποία φαίνονται μόνον τα επώνυμα των υποψηφίων, καθώς τα ονόματά τους είναι πολύ μικρά. Συνολικά οκτώ επώνυμα στελεχών των Ναζί βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο του κόμματος. Τέσσερα από αυτά είναι αυτά του υπουργού Προπαγάνδας του Χίτλερ Γιόζεφ Γκέμπελς, του αρχιτέκτονα του Ολοκαυτώματος Άντολφ Άιχμαν, του υπουργού Εξοπλισμών Άλμπερτ Σπέερ και του επικεφαλής της καγκελαρίας και ιδιαίτερου γραμματέα του Χίτλερ Μάρτιν Μπόρμαν.

Το πρόγραμμα του κόμματος προβλέπει ότι «η άρνηση της κλιματικής αλλαγής» θα καταστεί αδίκημα, όπως και απαγόρευση των πειραμάτων σε ζώα και την εισαγωγή μέγιστης ηλικίας μέχρι την οποία θα επιτρέπεται η ψήφος, με απαγόρευση του εκλέγειν «τα τελευταία 18 χρόνια της ζωής» των ψηφοφόρων.

Αξίζει να σημειωθεί πως το γερμανικό σύστημα δεν προβλέπει ελάχιστο όριο για την εκλογή υποψηφίων κάποιου κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κάτι δηλαδή το οποίο γίνεται σε αρκετές άλλες χώρες, όπου το κόμμα θα πρέπει να συγκεντρώσει 3% ή 5% για να εκλεγεί. Το «Die Partei» είχε συγκεντρώσει το 0,96% των ψήφων στις Ευρωεκλογές του 2014 και είχε στείλει τον Μάρτιν Ζόνεμπορν. Άρα, το εν λόγω κόμμα είναι πιθανό να εξασφαλίσει και φέτος κάποια θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.