Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς». Στις 18 Μαΐου κάθε χρόνο η είσοδος σε όλα τα μουσεία της Ελλάδας είναι ελεύθερη.
Για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων 2019, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης». Τα Μουσεία, εκτός από την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, έχουν εξελιχθεί στις μέρες μας σε κομβικά σημεία επικοινωνίας λαών και πολιτισμών. Αναπτύσσουν συνεργασίες και δημιουργούν δίκτυα ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών.
Διαφυλάσσοντας με σεβασμό την ιστορική μνήμη και την παράδοση, αναζητούν νέους προσανατολισμούς για να εμπνεύσουν τον σύγχρονο άνθρωπο και να υπηρετήσουν τις ανάγκες του.Στο πλαίσιο αυτό, τα Μουσεία με τις πολύπλευρες δράσεις τους προσπαθούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και να επιτύχουν τη δύσκολη ισορροπία μεταξύ κληρονομιάς και καινοτομίας συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Για το 2019 το Ελληνικό Τμήμα του ICOM επέλεξε ως τιμώμενο ίδρυμα το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.
Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων 2019: Οι εκδηλώσεις
Κάποιες από τις πιο χαρακτηριστικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 18 Μαΐου στην Αθήνα είναι οι ξεναγήσεις στο Μουσείο Μπενάκη, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο Πολεμικό Μουσείο, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στο Ινστιτούτο Ελληνικών Μύλων και στο Μουσείο Γουναρόπουλος, η έκθεση 18 σπουδαστών τέχνης στην Εθνική Πινακοθήκη, ένα πρόγραμμα-παιχνίδι στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, το εργαστήρι χαρακτικής του Επιγραφικού Μουσείου, οι εκθέσεις και εκδηλώσεις με κέντρο την Αρχαία Ελλάδα στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, το εργαστήριο ζωγραφικής στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και η αναπαράσταση της γιορτής των Παναθηναίων στο Μουσείο της Ακρόπολης.