Ένα επικοινωνιακό σόου εκτυλίχθηκε χθες στη Λευκάδα, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), στα εγκαίνια του νέου Νοσοκομείου στη Λευκάδα από τον Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της περιοδείας του. Ο ΠΟΕΔΗΝ κατήγγειλε πως το κτήριο εγκαινιάστηκε χωρίς ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και μεταφέρθηκαν ασθενείς από το παλαιό νοσοκομείο, χρησιμοποιώντας γεννήτρια οξυγόνου. Μάλιστα, παραλλήλισε το νέο νοσοκομείο Λευκάδας με το…μετρό της Θεσσαλονίκης.
«Ο Πρωθυπουργός χθες εγκαινίασε το Νοσοκομείο της Λευκάδας. Ασφαλώς και θα πρέπει να κατασκευάζονται νέα Νοσοκομεία. Βελτιώνονται έτσι οι υποδομές Νοσηλείας των ασθενών. Τα Νοσοκομεία όμως δεν είναι μόνο η ξενοδοχειακή υποδομή. Είναι κυρίως η στελέχωση και ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός. Και εδώ η Κυβέρνηση «μπάζει». Στη Λευκάδα ζήσαμε άλλο ένα σόου του διδύμου Τσίπρα- Πολάκη για να ξεπλύνει τις “πολιτικές αμαρτίες” Πολάκη και για τα ψηφαλάκια» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.
Έκλεισαν το παλαιό νοσοκομείο και μεταφέρουν ασθενείς με κίνδυνο της ζωής τους
«Σταμάτησαν για τα εγκαίνια τη λειτουργία του παλαιού Νοσοκομείου εδώ και 20 ημέρες και οι ασθενείς διακομίζονται σε νοσοκομεία όμορων πόλεων με μεγάλη ταλαιπωρία και κίνδυνο της ζωής τους. Μάλιστα από την Παρασκευή έως αύριο, Τρίτη, εκδόθηκε εντολή να μην μεταφέρεται κανένας ασθενής με το ΕΚΑΒ ούτε για πρώτες βοήθειες. Ο ιατρικός εξοπλισμός του παλαιού νοσοκομείου δεν είναι συμβατός με τις εγκαταστάσεις του νέου και δεν μπορεί να μεταφερθεί» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.
Οι καταγγελίες συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό από την Ομοσπονδία: «για τα εγκαίνια έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές 7 ασθενών ηλικιωμένων με σοβαρές λοιμώξεις που τους μετέφεραν στο νέο νοσοκομείο παρά την άρνηση του Διευθυντή γιατρού της παθολογικής κλινικής αφού δεν διαθέτει οξυγόνο (μόνο από γεννήτρια) και εργαστήρια. Για να κάνουν οι ασθενείς εργαστηριακές εξετάσεις, μεταφέρονται στο παλαιό νοσοκομείο. Όταν έφυγε ο κ. Τσίπρας μεταφέρθηκε αμέσως ασθενής για εξετάσεις. Το οξυγόνο λειτουργεί μόνο με γεννήτρια. Κάτι σαν το μετρό Θεσσαλονίκης».
Χρειάζονται προσλήψεις σε Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό
Παράλληλα, η ΠΟΕΔΗΝ τόνισε ότι «τη Λευκάδα οι κάτοικοι δεν θέλουν να επαναληφθεί η Σαντορίνη. Δεν φθάνει να λειτουργεί το Νοσοκομείο σε νέο κτήριο, χρειάζονται προσλήψεις σε Ιατρικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό. Την κατάσταση σήμερα της Δημόσιας Υγείας την μαρτυρούν τα στοιχεία. Πολλοί περισσότεροι από 150 νεκροί από τη γρίπη. 1627 θάνατοι από Νοσοκομειακές Λοιμώξεις 50 διασωληνωμένοι ασθενείς κάθε ημέρα σε κοινούς θαλάμους λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ ράντζα, πολύωρες αναμονές στα ΤΕΠ, χαλασμένοι αξονικοί, τρεις μήνες αναμονή για ακτινοθεραπεία, ελλείψεις σε φάρμακα, υλικά. Κέντρα Υγείας που εφημερεύουν ημέρα παρά ημέρα ( Πέρυσι στο Μαργαρίτη Θεσπρωτίας χάθηκε ανθρώπινη ζωή)».
Στη συνέχεια, η Ομοσπονδία εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρωθυπουργού. «Που είναι το Προσωπικό και τα κονδύλια; Προσλήψεις Προσωπικού. Από τα στοιχεία του ανθρώπινου δυναμικού, του Υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης, προκύπτει ότι τον Δεκέμβριο του 2014 η Κυβέρνηση του Σύριζα παρέλαβε μόνιμο προσωπικό στο Υπουργείο Υγείας 79.535 και τον Δεκέμβριο 2018 το προσωπικό είναι 78.688. Από τον Ιανουάριο έως σήμερα συνταξιοδοτήθηκαν και άλλοι 1.000 υπάλληλοι (στοιχεία Γ.Λ.Κ.). Ως εκ τούτω το μόνιμο προσωπικό στο Υπουργείο Υγείας μειώθηκε κατά 1.845.
Που είδε το πλεόνασμα ο κ. Τσίπρας;
Δεν έγινε καμία προκήρυξη μόνιμου προσωπικού τα έτη 2017, 2018, 2019 αν και αποχώρησαν 3000 με συνταξιοδότηση. Οι 1.100 θέσεις που προκηρύχτηκαν τώρα είναι προς αντικατάσταση του Επικουρικού. Με βάση το ESYnet Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείο Υγείας το προσωπικό των Νοσοκομείων σήμερα είναι 6000 λιγότεροι σε σχέση με το έτος 2014. Χρηματοδότηση Πού είδε το πλεόνασμα ο κος Τσίπρας; Τα Νοσοκομεία με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε η ίδια η κυβέρνηση έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, είναι 531 εκ. ευρώ. Ο Προϋπολογισμός των Νοσοκομείων είναι καθηλωμένος κάτω από τα επίπεδα του 2014. Η κρατική χρηματοδότηση είναι 786 εκατ.ευρώ και λαμβάνουν από τον ΕΟΠΥΥ περί τα 737 εκατ. ευρώ.
Το ίδιο ήταν το όριο δαπανών και τα έτη 2014, 2015. Μόνο που η ζήτηση τώρα αυξήθηκε κατά 30%. Οι Δημόσιες δαπάνες υγείας είναι στο Τριτοκοσμικό επίπεδο του 5,2% του ΑΕΠ. Πληρώσαμε 800 εκ. ευρώ για τη δωρεάν περίθαλψη των ανασφάλιστων (2% αύξηση της Υγειονομικής Περίθαλψης) σε μισθούς και συντάξεις που δεν καταλήγουν στα Νοσοκομεία, αλλά στο Πρωτογενές πλεόνασμα», ανέφερε η ΠΟΕΔΗΝ. Τέλος, η Ομοσπονδία κάλεσε τους εργαζομένους σε 24ωρη Πανελλαδική Πανυγειονομική Απεργία στις 16/5/2019.