Κόσμος

Η Τουρκία απειλεί ξανά: Ο Αναστασιάδης να κρατάει φρέσκο στη μνήμη του το 1974

Συνεχίζονται οι προκλητικές δηλώσεις από την Τουρκία, παρά τις συνεχείς αντιδράσεις για την απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Απειλές για νέο «Αττίλα» με αφορμή την δραστηριότητα της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ. «Είναι καλό ο Αναστασιάδης να θυμάται το 1974 και να το κρατεί φρέσκο στη μνήμη του», δήλωσε ο Ομέρ Τσελίκ σχολιάζοντας τη δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη ότι οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο αποτελούν δεύτερη εισβολή στην Κύπρο.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ο Τσελίκ ανέφερε ότι «εκεί το ερευνητικό πλοίο Μπάρμπαρος Χαϊρετίν Πασά και το πλοίο Πορθητής κάνουν δραστηριότητες και οι ναυτικές μας δυνάμεις τα προστατεύουν με ισχυρό τρόπο. Εδώ η ελληνοκυπριακή και ελληνική πλευρά δεν είναι δυνατόν να έχουν αποτέλεσμα με τετελεσμένα ενάντια στην Τουρκία και υπογράφοντας συμφωνίες με χώρες που έχουν προβλήματα με την Τουρκία».

«Ο Αναστασιάδης ακόμη και αν το έχει αντιληφθεί λάθος, ένα πράγμα έχει διακριβώσει σωστά. Παρομοίασε την αποστολή του Μπαρμπαρός και του Πορθητή από την Τουρκία με την επιχείρηση του 1974 κατά την οποία προστατεύτηκαν τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και ψευδοκράτους. Ο ίδιος αποκαλεί αυτή την επιχείρηση “εισβολή”. Κι εμείς το αποκαλούμε επιχείρηση για την προστασία της ζωής, των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων» σημείωσε ο Τσελίκ.

«Είναι καλό για τον ίδιο τον Αναστασιάδη να θυμάται το 1974. Είναι καλό να το κρατεί φρέσκο στη μνήμη του. Επειδή στείλαμε τα πλοία εκεί φέρνει ο ίδιος στην επικαιρότητα το 1974, το τονίζω αυτό επειδή ο ίδιος το φέρνει στην επικαιρότητα» κατέληξε.

Εθνικό Συμβούλιο Κύπρου: Να τερματιστούν άμεσα οι τουρκικές ενέργειες

Την ομόφωνη καταδίκη για «την κατάφορη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ, και όλες τις άλλες παράνομες ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους μέλους της ΕΕ», εξέφρασε σήμερα ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μετά το τέλος της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο Πρόδρομος Προδρόμου διαβάζοντας το κοινό ανακοινωθέν, είπε ότι το Εθνικό Συμβούλιο ζητεί επιτακτικά τον άμεσο τερματισμό όλων των τουρκικών ενεργειών και των απειλών για χρήση βίας για να υπάρξει μείωση της έντασης και σεβασμός της ειρήνης και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. «Υπογραμμίζει τη σημασία της αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας».

«Το Εθνικό Συμβούλιο», πρόσθεσε, «επαναβεβαιώνει παράλληλα την προσήλωση του στην ειρηνική επίλυση του Κυπριακού μέσα από τις διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών. Οι τουρκικές ενέργειες υποσκάπτουν και παρεμποδίζουν τις προσπάθειες αυτές». «Το Εθνικό Συμβούλιο» δήλωσε ο κ. Προδρόμου, «τονίζει ότι χωρίς τον τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας δεν δημιουργούνται ευοίωνες προοπτικές για τη συνέχιση των προσπαθειών για επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού».

Σεβασμό της κυπριακής ΑΟΖ ζήτησε το Βερολίνο από την Άγκυρα

Να σεβαστεί την Κυπριακή ΑΟΖ και να αποφύγει οποιαδήποτε κλιμάκωση στην περιοχή, κάλεσε την ‘Αγκυρα το Βερολίνο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι για την νομική κατάσταση του θέματος υπάρχουν δύσκολα θέματα Διεθνούς Δικαίου. Ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε μάλιστα σε σχετική δήλωση της Καγκελαρίου κατά το χθεσινό άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην Ρουμανία.

«Η Ύπατη Εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι στις 4 Μαΐου εξέφρασε την σοβαρή ανησυχία που υπάρχει σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Με αυτό μπορούμε ασφαλώς μόνο να συμφωνήσουμε. Αναμένουμε από την Τουρκία να σεβαστεί την κυπριακή ΑΟΖ και να αποφύγει μια κλιμάκωση σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία ‘Αντεμπαρ. Ερωτηθείσα η ίδια εάν η Τουρκία παραβιάζει με τις ενέργειές της το Διεθνές Δίκαιο, εξήγησε ότι για την ακριβή νομική κατάσταση θα επανέλθει και περιορίστηκε να δηλώσει ότι «η Κύπρος είναι μέλος της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, η Τουρκία όμως όχι, για αυτό τίθενται δύσκολα ζητήματα Διεθνούς Δικαίου για την οριοθέτηση (“Abgrenzung”) στον βόρειο τομέα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο