Η Βενεζουέλα ανακοίνωσε σήμερα ότι άνοιξε ξανά τα χερσαία σύνορά της με τη Βραζιλία και τα θαλάσσια με την Αρούμπα, τα οποία είχαν κλείσει μετά την απόπειρα της αντιπολίτευσης να εισάγει ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα, τον Φεβρουάριο. Ο υπουργός Οικονομίας Τάρεκ ελ Αϊσάμι, που έκανε την ανακοίνωση αυτή, εξήγησε ότι τα σύνορα με την Κολομβία και τα άλλα νησιά της Ολλανδίας (Μπονέρ και Κουρασάο) θα παραμείνουν κλειστά.
“Τείνουμε το χέρι για να ξεκινήσουμε ειλικρινή διάλογο” με τη Βραζιλία και την Αρούμπα, πρόσθεσε ο υπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Οι σχέσεις της Βενεζουέλας με τη Βραζιλία παραμένουν τεταμένες αφότου ανέλαβε την προεδρία της τελευταίας ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, τον Ιανουάριο.
Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Ερνέστο Αραούζο, από τη Βαρσοβία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, εκτίμησε ότι σύλληψη του Έντγκαρ Σαμπράνο, του αντιπροέδρου της Εθνοσυνέλευσης και “δεξιού χεριού” του Χουάν Γκουαϊδό, του ηγέτη της αντιπολίτευσης, ήταν μια “απέλπιδα ενέργεια” εκ μέρους του Νικολάς Μαδούρο. Ο Σαμπράνο, που συνελήφθη την Τετάρτη με την κατηγορία της συμμετοχής στην αποτυχημένη εξέγερση της 30ής Απριλίου, προφυλακίστηκε σήμερα και οδηγήθηκε σε στρατιωτική φυλακή στο Καράκας.
Η δικηγόρος του, Λίλια Καμέχο, είπε ότι παραβιάζονται τα δικαιώματά του, ότι δεν έχει πρόσβαση στον φάκελο της υπόθεσης και ότι δεν καταλαβαίνει γιατί ο πελάτης της μεταφέρθηκε “σε φυλακή της στρατονομίας, ενώ είναι πολίτης”. Εκτός του Σαμπράνο, άλλοι 9 βουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγορούνται για συμμετοχή στο κίνημα της 30ής Απριλίου. Δύο από αυτούς κατέφυγαν στην κατοικία του πρεσβευτή της Ιταλίας και άλλος ένας στη διπλωματική αντιπροσωπεία της Αργεντινής.
Στο μεταξύ, από την Ουάσινγκτον έγινε γνωστό ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν και νέες κυρώσεις, αυτή τη φορά σε δύο ναυτιλιακές εταιρείες και σε δύο δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα στην Κούβα. Οι δύο εταιρείες εδρεύουν στις Νήσους Μάρσαλ και τη Λιβερία ενώ τα δύο τάνκερ έχουν σημαία Παναμά.