Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου υποδέχεται στο «The 2Night Show» την Μάρα Μεϊμαρίδη, η οποία μιλά για τον ρόλο της σε καθημερινή εκπομπή αλλά και για τη θρησκεία και τον θάνατο. Η γνωστή συγγραφέας μοιράζεται και τον στόχο ζωής της. Η Μάρα Μεϊμαρίδη είναι η συγγραφέας του βιβλίου «Οι Μάγισσες Της Σμύρνης».
Οι «Μάγισσες της Σμύρνης» κυκλοφόρησαν τον Απρίλιο του 2001 και έχει αποτελέσει εκδοτικό φαινόμενο. Έχουν κάνει δεκάδες επανεκδόσεις. Θα έλεγε κανείς ότι αυτό οφείλεται στον τίτλο και μόνο. Σχεδόν όποιο βιβλίο αναφέρεται στη Σμύρνη, στην Αλεξάνδρεια και στην Κωνσταντινούπολη γίνεται μπεστ σέλερ από την πρώτη του κυκλοφορία. Δεν είναι, όμως, αυτή η περίπτωση του βιβλίου της Μάρας Μεϊμαρίδη, που βασίζεται όχι μόνο στην εξιστόρηση της πολυτάραχης ζωής της θείας της Κατίνας, μιας απίστευτα καπάτσας γυναίκας που ξεκίνησε από την πιο χαμηλή κοινωνική βαθμίδα για να φτάσει να κυριαρχήσει στο κέντρο του ελληνισμού της Ιωνίας, με ζουμερό, παραστατικό λόγο που περιέχει αρκετές τουρκικές λέξεις, αλλά και σε μια αλάνθαστη καταγραφή της γυναικείας ψυχολογίας μιας μακρινής εποχής.
Πρόκειται για συνδυασμό ρομάντζου του 19ου αι. και ιστορικής ανάπλασης με προσθήκη του μεταφυσικού στοιχείου. Έτσι, παρακολουθούμε την Κατίνα και τη μάνα της την Ευταλία, τον αγώνα τους για επιβίωση, τη σχέση τους με την Τουρκάλα μάγισσα Αττάρτη που τις μυεί σε μυστικά αιώνων, ξόρκια και βότανα με τα οποία ρίχνουν τους άντρες που βάζουν στόχο, το γυναικομάνι γύρω τους, την κοσμοπολίτικη Σμύρνη του 1887, τη ζωή μέχρι την Καταστροφή, τον ερχομό στην Ελλάδα.
Ποια είναι η Μάρα Μεϊμαρίδη
Η Μάρα Μεϊμαρίδη είναι ανθρωπολόγος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καστέλλα και σαν πρώτο Πανεπιστήμιο τελείωσε τη Φιλοσοφική Αθηνών. Ως φοιτήτρια πήρε μέρος σε αρχαιολογικές ανασκαφές σε μυκηναϊκά νεκροταφεία. Παράλληλα αποφοίτησε από τη Σχολή Ξεναγών του ΕΟΤ.
Συγχρόνως με τις μεταπτυχιακές της σπουδές Αρχαιολογίας (Sorbonne I) στο Παρίσι, ξεκίνησε νέα κατεύθυνση βασικών σπουδών, στρεφόμενη προς τη βιολογία, ιατρική ανθρωπολογία (Jussieu-Ecole de Medicine de St. Peres), απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα πήρε μέρος σε ανασκαφές στα Άβδηρα, μελετώντας το σκελετικό υλικό. Εργάστηκε επί σειρά ετών στην έρευνα για την Υγεία του Παιδιού στι Ι.Υ.Π.-Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία – Τομέας Κοινωνικής Παιδιατρικής, πάνω σε θέματα φυσιολογίας και αυξολογίας.
Ήταν κύρια ερευνήτρια της έρευνας “Εθνικά Πρότυπα Ανάπτυξης Ελληνοπαίδων” που χρησιμοποιείται σήμερα σε όλα τα βιβλιάρια Υγείας των παιδιών και έκανε τη διατριβή της με θέμα “Αυξολογικά χαρακτηριστικά Ελληνοπαίδων. Ακτινοδιαγνωστική μελέτη” στο Εργαστήριο Ακτινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πολλές εργασίες της έχουν δημοσιευτεί σε αντίστοιχα ιατρικά περιοδικά. Τα τελευταία χρόνια δημοσιογραφεί στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο σε θέματα κυρίως διατροφής, και συγχρόνως φοιτά σε νέο κύκλο σπουδών Αστροφυσικής και Κοσμολογίας (UMD American University). “Οι Μάγισσες της Σμύρνης” είναι το πρώτο της λογοτεχνικό βιβλίο.