Κρίσιμο το σημερινό τετ α τετ που θα έχουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι οποίοι μέσα σε δέκα ημέρες θα έχουν τη δεύτερη συνάντησή τους. Το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου και σε αυτή τη συνάντηση αναμένεται να οριστικοποιηθεί το θέμα της ρύθμισης με τις 120 δόσεις για την εξόφληση οφειλών προς την Εφορία, ενώ επί τάπητος θα τεθούν και οι προεκλογικές παροχές, τις οποίες η κυβέρνηση θέλει για να περιορίσει τις απώλειές της.
«Πρόθεσή μας είναι να βοηθήσουμε όσους από τους πολίτες έχουν ανάγκη τη ρύθμιση και έχουν την διάθεση να πληρώσουν τις οφειλές τους και όχι να ικανοποιήσουμε πολίτες που δεν έχουν ανάγκη μια τέτοιας ρύθμισης για τις εκκρεμότητές τους» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος αναφερόμενος στο ζήτημα της ρύθμισης για τις 120 δόσεις, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα «Οικονομία και Κοινωνία μετά τα μνημόνια» που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Δεσκάτης στα Γρεβενά.
Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι κατά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα υπάρξει ευρεία συζήτηση για την κατάρτιση ενός σχεδίου που θα αφορά τον τρόπο διάθεσης μέρους του πλεονάσματος 2019 – 2020. Άφησε να εννοηθεί, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ότι δεν θα δοθεί υπό την μορφή κοινωνικού μερίσματος που μοιράστηκε το προηγούμενο έτος και τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, αλλά εξετάζονται άλλες λύσεις που να έχουν πιο μόνιμο χαρακτήρα.
Η κυβέρνηση επιθυμεί το νομοσχέδιο με τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις να κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή, όπως προανήγγειλε την Παρασκευή η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιληφθούν οι διατάξεις για την αιτιολόγηση των απολύσεων. Την ίδια μέρα, δηλαδή τη Δευτέρα, ξεκινά και η 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση στην Αθήνα και στο πλαίσιο αυτής είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν ενστάσεις από τους θεσμούς για τις 120 δόσεις. Το ενδιαφέρον, μετά και τις αντιδράσεις, θα στραφεί στο αν το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί χωρίς ουσιώδεις αλλαγές ή η τελική μορφή του θα έχει σημαντικές διαφορές σε σχέση με την αρχική. Το ίδιο είχε συμβεί και το νομοσχέδιο για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη.
Ο υπουργός Οικονομικών εκτιμάται ότι «φωτογράφισε» την πρόθεση της κυβέρνησης να ακυρώσει τη μείωση του αφορολογήτου ορίου από 1ης-1-2020, υπό την πίεση της σχετικής τροπολογίας που θα καταθέσει η Νέα Δημοκρατία, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρός της, Κυριάκος Μητσοτάκης. Από το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στις Βρυξέλλες φάνηκε ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως θα προκύψει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος 1,14 δισ. ευρώ (0,6% του ΑΕΠ) φέτος και 800 εκατ. ευρώ το 2020 (0,4% του ΑΕΠ).
Συνολικά την τετραετία 2019-2022 προβλέπεται να υπάρξει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος 5,5 δισ. ευρώ (2,7% του ΑΕΠ), ο οποίος ωστόσο είναι προϊόν υπερβολικής λιτότητας. Στο Πρόγραμμα σημειώνεται ότι ο χώρος αυτός «θα αξιοποιηθεί για την εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων που στηρίζουν την ανάπτυξη και προστατεύουν τους πιο ευάλωτους».
Μίλησε για τα καλά νέα που λένε ότι «βγαίνουμε από την κρίση» και τα κακά νέα που λένε ότι «θα συνεχιστούν ορισμένα από τα προβλήματα που έχουμε», αλλά διευκρίνισε ότι «έχουμε θετικό πρόσημο σε ό,τι αφορά την οικονομία της χώρας».