Οικονομία

Αξιόχρεο της Ελλάδας: Αναβάθμιση από τον DBRS

Ο οίκος αξιολόγησης DBRS προχώρησε στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα από B (high) , στο BB (low) και μετέβαλλε το trend από θετικό σε σταθερό.

Κατά μία βαθμίδα αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας ο οίκος αξιολόγησης DBRS και συγκεκριμένα το αναβάθμισε από B (high), στο BB (low). Η αναβάθμιση, σύμφωνα με τον οίκο, οφείλεται στην επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης και της δεύτερης αξιολόγησης και την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Για την αναβάθμιση συνεκτιμήθηκαν η συνεχιζόμενη εφαρμογή δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η συμμόρφωση με το πρόγραμμα της εποπτείας, η σταθεροποίηση της πρόσβασης στην αγορά ομολόγων και η συνεχιζόμενη βελτίωση των τραπεζών.

Σύμφωνα με τον DBRS το ΑΕΠ πιθανότατα θα διαμορφωθεί στο 2,3% φέτος, από 1,9% το 2018. Η συγκεκριμένη κίνηση από τον οίκο αξιολόγησης αντανακλά την πιθανότητα η Ελλάδα να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών (NPEs). Ταυτόχρονα ο DBRS υπογραμμίζει ότι οι προκλήσεις για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα της χώρας παραμένουν, χτυπώντας «καμπανάκι» για το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα βοηθήσει στην περαιτέρω μείωση τους, καθώς θέτει πιο αυστηρά κριτήρια από ότι το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο. Τέλος, ο οίκος εκτιμά ότι η προσήλωση στην μεταρρυθμιστική ατζέντα μετριάζει τους κινδύνους για τη δημοσιονομική προοπτική και προφυλάσσει τη χώρα από πιθανά δημοσιονομικά σοκ.

Ο οίκος S&P επιβεβαίωσε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας Β+ με θετική προοπτική

Αξίζει να αναφερθεί ότι πριν από μία εβδομάδα περίπου, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P επιβεβαίωσε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα Β+ με θετική προοπτική. Ο S&P προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με μέσο ρυθμό 2,8% την περίοδο 2019-2022, «καθώς η εγχώρια ζήτηση ενισχύεται και συνεχίζεται η ισχυρή εξαγωγική επίδοση, αν και η επιβράδυνση της Ευρωζώνης που βρίσκεται σε εξέλιξη πιθανόν να περιορίσει τις εξαγωγές». “Οι αξιολογήσεις μας για την Ελλάδα αντανακλούν τις βελτιούμενες οικονομικές προοπτικές, που συνοδεύονται από ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις και μία πολύ ευνοϊκή διάρθρωση του κρατικού χρέους” ανέφερε ο οίκος στην ανακοίνωση του.

Επίσης, οίκος προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα αυξηθεί το 2019 στο 2,3% από 1,9% το 2018 και ότι στη συνέχεια θα ενισχυθεί περαιτέρω στο 2,7% το 2020, στο 3,0% το 2021 και το 3,2% το 2022. «Η ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη εξαρτάται από το μέγεθος και τον ρυθμό μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του τραπεζικού τομέα και την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής μετά τις επικείμενες γενικές εκλογές». «Η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο ευνοϊκά προφίλ χρέους από όλες τις χώρες που αξιολογούμε, σε όρους διάρκειας αποπληρωμής και μέσου επιτοκίου, παρά το μεγάλο κρατικό χρέος», ανέφερε ο οίκος.