Κόσμος

Serial killer στην Κύπρο: Έπαυσε τον αρχηγό της Αστυνομίας ο πρόεδρος Αναστασιάδης

Serial killer στην Κύπρο: Ο τερματισμός των υπηρεσιών του κ. Χρυσοστόμου τίθεται σε ισχύ από την 7η Μαΐου 2019.

Serial killer στην Κύπρο: Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αποφάσισε τον τερματισμό των υπηρεσιών του Αρχηγού της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου Ζαχαρία Χρυστοστόμου. Ο τερματισμός των υπηρεσιών του κ. Χρυσοστόμου τίθεται σε ισχύ από την 7η Μαΐου 2019. Ο Πρόεδρος, με σημερινή επιστολή του προς τον κ. Χρυσοστόμου, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από την Προεδρία, τον ενημερώνει για τους λόγους που οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση.

Στην επιστολή του, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι οδηγήθηκε στη “δυσάρεστη απόφαση” να τερματίσει τις υπηρεσίες του Αρχηγού της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου μετά τη σημερινή τους συνάντηση και τα όσα μεταξύ τους διημείφθησαν και λαμβάνοντας υπόψη: Α) Τη διαφαινόμενη αμέλεια ή παράλειψη επιτέλεσης των καθηκόντων αστυνομικών οργάνων στη διερεύνηση καταγγελιών για ελλείποντα πρόσωπα που οδήγησαν στη μη έγκαιρη εξιχνίαση και στην ενδεχόμενη αποτροπή των στυγερών εγκλημάτων που συγκλόνισαν την κυπριακή κοινωνία,

Β) Την αρχή ότι ο εκάστοτε προϊστάμενος μιας Αρχής, έστω και αν δεν φέρει προσωπική ευθύνη, καλείται να αναλάβει την ευθύνη αποκατάστασης του τρωθέντος κύρους του Σώματος που ηγείται σαν αποτέλεσμα πράξεων ή παραλείψεων υφιστάμενων του, και Γ) Τη δια λόγους πολιτικής ευθιξίας παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης.

«Παρά ταύτα, δεν μπορώ να αγνοήσω το έργο που έχετε επιτελέσει κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας σας ως Αρχηγού της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου, κάτι για το οποίο θερμά σας ευχαριστώ», καταλήγει ο Πρόεδρος στην επιστολή του.

Serial killer στην Κύπρο: Η υπόθεση του Ορέστη οδήγησε σε παραίτηση τον υπουργό Δικαιοσύνης

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου, Ιωνάς Νικολάου, υπέβαλε την παραίτησή του μετά την κατακραυγή και έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.  Ο Ιωνάς Νικολάου ανέφερε ότι επεξήγησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους λόγους που τον οδήγησαν στην υποβολή της παραίτησής του, ως ακολούθως: Το στυγερό έγκλημα που έχει συγκλονίσει ολόκληρη την κοινωνία και τα όσα γνωστοποιούνται αναφορικά με τους χειρισμούς και τις πιθανές παραλείψεις των αρμοδίων διωκτικών Αρχών.

Οι συνεπακόλουθες προεκτάσεις του απεχθούς εγκλήματος αγγίζουν όχι μόνο την Αστυνομία αλλά και την ίδια την κοινωνία, και αναφέρομαι σε νοοτροπίες και αντιλήψεις που δεν τιμούν κανένα μας. Η Αστυνομία και τα μέλη της παραμένουν να είναι μέλη της ίδιας κοινωνίας, γι’ αυτό η αναζήτηση των πιθανών ευθυνών αφορά όλους μας. Η διαφαινόμενη ελλιπής διερεύνηση των καταγγελιών και ο αριθμός των θυμάτων των αποτρόπαιων εγκληματικών πράξεων. Η ανάγκη, όπως είχα εξαγγείλει αμέσως μετά από την αποκάλυψη του στυγερού εγκλήματος, διεξαγωγής έρευνας που θα διασφαλίζει τα εχέγγυα ανεξάρτητης, πλήρους και αντικειμενικής.