Υγεία

Διαλειμματική νηστεία: Βοηθάει στην απώλεια βάρους και στη μείωση της πίεσης

H διαλειμματική νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε αξιοσημείωτη απώλεια βάρους και μείωση των αποθεμάτων λίπους στο σώμα.

Ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για την απώλεια βάρους και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι η διαλειμματική νηστεία, σύμφωνα μα νέα μελέτη που εξετάζει την επίδραση των χρονικών περιορισμών της διατροφής στην απώλεια βάρους στα παχύσαρκα άτομα. Η μελέτη εξετάζει την επίδραση της χρονικά περιορισμένης κατανάλωσης τροφής -γνωστής ως διαλειμματική νηστεία- σε μερικές μόνο ώρες κάθε μέρα για την απώλεια βάρους στα παχύσαρκα άτομα.

Για να μελετήσουν την επίδραση αυτού του τύπου διατροφής, οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις 23 παχύσαρκων εθελοντών με μέσο όρο ηλικίας τα 45 έτη και μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) τις 35 μονάδες. Μεταξύ των ωρών 10 π.μ. και 6 μ.μ. οι συμμετέχοντες μπορούσαν να τρώνε κάθε είδος και ποσότητα φαγητού επιθυμούσαν, αλλά για τις υπόλοιπες 16 ώρες είχαν δικαίωμα μόνο να πίνουν νερό ή ποτά χωρίς θερμίδες. Γι΄αυτό και η εν λόγω διαλειμματική νηστεία ονομάστηκε και δίαιτα 16:8, επειδή για 16 ώρες ισχύει η νηστεία και για 8 ώρες όχι.

Όπως αναφέρει το iatropedia.gr, οι ερευνητές ακολούθησαν τους συμμετέχοντες για περίοδο τριών μηνών. Σε σύγκριση με πρότερα γνωστά αποτελέσματα από μια προηγούμενη κλινική μελέτη απώλειας βάρους σε διαφορετικό τύπο νηστείας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ακολούθησαν την διαλειμματική νηστεία κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες, είχαν περισσότερη απώλεια βάρους και εμφάνισαν βελτιώσεις στην αρτηριακή πίεση.

Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν περίπου 350 λιγότερες θερμίδες ημερησίως, ενώ στο σύνολο των τριών μηνών έχασαν περίπου το 3% του σωματικού τους βάρους και είδαν ότι η συστολική αρτηριακή τους πίεση μειώθηκε κατά περίπου 7 χιλιοστά υδραργύρου (mm Hg).

Όλες οι άλλες μετρήσεις, συμπεριλαμβανομένης του ποσοστού λίπους, της αντοχής στην ινσουλίνη και του επιπέδου χοληστερόλης, ήταν παρόμοιες με την ομάδα ελέγχου.

Τι λένε οι ερευνητές

“Το μήνυμα από την μελέτη αυτή είναι ότι υπάρχουν επιλογές για απώλεια βάρους που δεν περιλαμβάνουν την καταμέτρηση θερμίδων ή την εξάλειψη ορισμένων τροφίμων”, δήλωσε η Krista Varady, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κινησιολογίας και Διατροφής στην σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών Υγείας του UIC College και επικεφαλής συγγραφέας στην μελέτη.

Αν και αυτή είναι η πρώτη μελέτη για να εξετάσουμε την διαλειμματική νηστεία, ή δίαιτα 16:8, η Varady υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα ευθυγραμμίζονται με εκείνα προηγούμενων ερευνών για άλλους τύπους διαλειμματικής νηστείας. “Τα αποτελέσματα που είδαμε σε αυτή την μελέτη είναι παρόμοια με τα αποτελέσματα που έχουμε δει σε άλλες μελέτες για την εναλλακτική ημερήσια νηστεία, ένα άλλο είδος διατροφής”, ανέφερε η Varady, “αλλά ένα από τα οφέλη της δίαιτας 16:8 μπορεί να είναι ότι είναι ευκολότερο για τους ανθρώπους να την διατηρήσουν. Παρατηρήσαμε ότι λιγότεροι συμμετέχοντες αποχώρησαν από τη μελέτη αυτή σε σύγκριση με τις μελέτες για άλλες δίαιτες νηστείας”.

Είναι η δίαιτα 16:8 η καλύτερη επιλογή για απώλεια βάρους;

Η Varady λέει ότι ενώ η έρευνα δείχνει πως η διαλειμματική νηστεία βοηθάει στην απώλεια βάρους, δεν έχουν ακόμη διεξαχθεί μελέτες για να διαπιστωθεί εάν λειτουργεί καλύτερα από άλλες δίαιτες. Πάντως οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η απώλεια βάρους ήταν ελαφρώς μικρότερη από ό,τι παρατηρήθηκε σε άλλες μελέτες επί πλάνων διαλειμματικής νηστείας. “Αυτά τα προκαταρκτικά δεδομένα αφήνουν υποσχέσεις για την χρονικά περιορισμένη σίτιση ως τεχνική απώλειας βάρους σε παχύσαρκους ενήλικες, αλλά απαιτούνται μακροπρόθεσμες, μεγάλης κλίμακας και τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές”, γράφει η Varady και οι συνεργάτες της.

Και προσθέτει: “Η δίαιτα 16:8 είναι ένα ακόμα εργαλείο για την απώλεια βάρους που έχουμε πλέον και προκαταρκτικά επιστημονικά στοιχεία για να υποστηρίξουμε. Όταν μιλάμε για απώλεια βάρους, ο καθένας πρέπει να βρει το πλάνο που λειτουργεί για εκείνον προσωπικά, επειδή ακόμη και μικρά ποσοστά επιτυχίας μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές βελτιώσεις στην μεταβολική υγεία”.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrition and Healthy Aging.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο