Οικονομία

120 δόσεις: Νέα καθυστέρηση – Περιμένει την τρόικα η κυβέρνηση

Από εβδομάδα και... βλέπουμε το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις. Έρχεται τη Δευτέρα 6 Μαΐου η τρόικα με... ζωηρές αντιρρήσεις, δεν ανησυχούν στην κυβέρνηση.

Στα τέλη της εβδομάδας που ήδη “τρέχει” αναμενόταν να περάσει το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις, όμως πλέον οδεύουμε προς νέα καθυστέρηση. Και πως η επόμενη εβδομάδα θα είναι και η καθοριστική προκειμένου να περάσει η κυβέρνηση ένα από τα πιο “βαριά” χαρτιά της, δίνοντας λύση σε εκατομμύρια ανθρώπους που χρωστούν σε εφορία και ταμεία. Γιατί καθυστερεί; Διότι φαίνεται πως η τρόικα έχει βάλει προσωρινό… στοπ, μιας και δε βλέπει με καλό μάτι ορισμένες από τις ρυθμίσεις.

Η τρόικα φτάνει στην Αθήνα τη Δευτέρα 6 Μαΐου για ολιγοήμερη παραμονή και έχει διαμηνύσει στην Αθήνα πως πρέπει να τους… περιμένουν πριν προχωρήσουν στο νομοσχέδιο. Είναι προφανές πως υπάρχουν ζωηρές αντιρρήσεις από τους Ευρωπαίους, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ούτε και… αναμονής και πως μπορούν να προχωρήσουν μόνοι τους σε όσα έχουν αποφασίσει.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να εντάξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εντός της ρύθμισης ακόμα και τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί στο πρώτο τετράμηνο του έτους. Επίσης, σε μια ύστατη προσπάθεια το Μαξίμου επιχειρεί να εντάξει στις 120 δόσεις όλους όσους έχουν χρέη έως 10.000 ευρώ ανεξαρτήτως εισοδήματος και κριτηρίων. Οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά απίθανο να γίνουν αποδεκτές από τους θεσμούς καθώς σε αυτήν περίπτωση θα είχαν την ίδια αντιμετώπιση οι πραγματικά αδύναμοι φορολογούμενοι που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους αλλά και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που ενδεχομένως να έχουν τεράστια ακίνητη περιουσία και λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Οι οφειλέτες με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα έχουν αβαντάζ και για όσους έχουν εισοδήματα πάνω του ποσού αυτού θα λαμβάνονται υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια. Σημειώνεται δε ότι η δομή της ρύθμισης επιτρέπει στους οφειλέτες με χαμηλά εισοδήματα να ενταχθούν σε αυτήν καταβάλλοντας ελάχιστη δόση 20 ευρώ.

120 δόσεις εφορίας: Πώς θα υπολογίζεται η δόση

Η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει ότι ανάλογα με το εισόδημα του φορολογούμενου θα προσδιορίζεται το ποσό που θα πρέπει να πληρώνει για να εξυπηρετεί τη ρύθμιση. Το ποσό αυτό θα καθορίζεται με βάση ένα συντελεστή ο οποίος θα αυξάνεται όσο ανεβαίνει και το εισόδημα, με βάση κλιμάκια εισοδήματος.

Το ποσό που θα προκύπτει με βάση αυτούς τους συντελεστές και την κλίμακα, θα αποτελεί την ετήσια δυνατότητα αποπληρωμής και, διαιρούμενο δια 12, θα αποτελεί το ελάχιστο ποσό δόσης που θα πρέπει να πληρώνει ο οφειλέτης. Από εκεί και πέρα, ανάλογα με το ύψος της οφειλής, θα καθορίζονται και οι δόσεις.

Για παράδειγμα εάν ο φορολογούμενος έχει δηλώσει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, το ποσό αποπληρωμής θα είναι 1.200 ευρώ το χρόνο, ήτοι 120 ευρώ το μήνα. Για μια οφειλή 3.000 ευρώ, προκύπτουν 25 δόσεις, ενώ για το ίδιο εισόδημα και οφειλή 2.000 ευρώ η ρύθμιση θα γίνεται σε 17 δόσεις.

Αντίστοιχα, για έναν φορολογούμενο με ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ, η δυνατότητα αποπληρωμής είναι 3.400 ευρώ το χρόνο, η ελάχιστη μηνιαία δόση 283 ευρώ και η ρύθμιση για μια οφειλή 3.000 ευρώ θα γίνεται σε 11 δόσεις, ενώ για οφειλή 2.000 ευρώ θα γίνονται 7 δόσεις.