Δημοτικές εκλογές 2019: Ο πρώην υπουργός Γιάννης Τσιρώνης αναμένεται την Πέμπτη να αποσύρει την υποψηφιότητά του από τον δήμο Αθηναίων και να ταχθεί στο πλευρό του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Ηλιόπουλου. Μάλιστα θα παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Ηλιόπουλο στα γραφεία της Ανοιχτής Πόλης.
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε πάρει το χρίσμα από τους Οικολόγους Πράσινους και είναι επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «ΟΙΚΟΑΘΗΝΑ-Εναλλακτική Παρέμβαση Πολιτών».
Νάσος Ηλιόπουλος: «Αθήνα από την Αρχή» – Οι πέντε αφετηρίες δράσης
Η Αθήνα μπορεί να γίνει σύγχρονο παράδειγμα για τις πόλεις του 21ου αιώνα γιατί «έχει τους ανθρώπους και τις δυνατότητες να το κάνει», τόνισε ο υποψήφιος, δήμαρχος Αθηναίων, με την “Ανοιχτή Πόλη”, Νάσος Ηλιόπουλος, στην πανηγυρική εκδήλωση, παρουσίασης της υποψηφιότητάς του, απόψε σε γνωστό πολυχώρο, στα Πετράλωνα.
Και κάλεσε όλους του πολίτες της πρωτεύουσας, να συμπορευτούν μαζί του, για «να δημιουργήσουμε την Αθήνα από την αρχή» , που είναι και το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του.
Στην πανηγυρική εκδήλωση παρευρέθηκαν -μεταξύ άλλων- ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε σύντομη παρέμβαση του , μίλησε για τον Νάσο Ηλιόπουλο , την ιστορική διαδρομή της «Ανοιχτής Πόλης» αλλά και για τις δυνατότητες που έχει η Αθήνα.
Επίσης παρέστησαν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, υπουργοί, βουλευτές, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ενώ τον κ. Ηλιόπουλο , προλόγισαν ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, Νίκος Μπελαβίλας, η αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού, Εύη Αποστολάκη και ο δημοτικός σύμβουλος και ηθοποιός, Ρήγας Αξελός.
Ο κ. Ηλιόπουλος στην ομιλία του παρουσίασε τις πέντε αφετηρίες δράσης «για την Αθήνα από την αρχή». Και οι οποίες αφορούν την καθημερινότητα, την κοινωνική πολιτική, το δημόσιο χώρο, την ασφάλεια και τη Δημοκρατία. Ο κ. Ηλιόπουλος , τόνισε ότι «η Αθήνα έχει συσσωρευμένα αδιέξοδα αλλά και τεράστιες δυνατότητες» .
Και «δεν είναι μια χαμένη υπόθεση» αλλά πρέπει «να σκεφτούμε διαφορετικά, να πράξουμε αποτελεσματικά, δημιουργικά, ριζοσπαστικά». Επίσης υπογράμμισε ότι έχει τεράστια σημασία «για τον τρόπο άσκησης της πολιτικής στο Δήμο της Αθήνας ο επόμενος δήμαρχος να είναι κάποιος που μεγάλωσε και έζησε την πόλη ως την πόλη του και όχι ως ιδιοκτησία του.
Είναι μια τομή σε μια αριστοκρατική αντίληψη της πολιτικής που περιορίζει την Αθήνα στο ιστορικό της κέντρο και αντιμετωπίζει τις γειτονιές της ως συμπληρωματικές “επαρχίες”».
Όπως τόνισε «καμία αλλαγή δεν θα έρθει από τους αυτόκλητους σωτήρες της πόλης και τους περαστικούς που ήδη σκέφτονται την επόμενη μέρα της πολιτικής τους καριέρας».
Αναφερόμενος στην Αθήνα της «επόμενης μέρας της κρίσης» αυτή είπε πρέπει να είναι η Αθήνα που προσφέρει «περισσότερη αξιοπρέπεια, περισσότερη αλληλεγγύη, περισσότερη ανθρωπιά».
Αναφερόμενος στην απερχόμενη Δημοτική Αρχή την κατηγόρησε για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της καθαριότητας της πόλης παρότι ο δήμος, είπε, διαθέτει πόρους.
Επίσης αντιτάχθηκε σε οποιαδήποτε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα στον τομέα αυτό ενώ διερωτήθηκε «ποια ιδεοληψία ή ποιο συμφέρον μπορεί να οδηγήσει τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας να υιοθετήσει μια αποτυχημένη πολιτική;». Και ανάφερε την ευρωπαϊκή εμπειρία , με πιο πρόσφατο παράδειγμα το Όσλο, που «ακυρώνουν τέτοιες συμπράξεις».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Ηλιόπουλος, στην ανακύκλωση, λέγοντας ότι «η Αθήνα δεν έδωσε ποτέ την μάχη για την ανακύκλωση» αφού μόνο το 5% των απορριμμάτων συλλέγεται για ανακύκλωση ενώ έπρεπε να είναι στο 50%.
Ο κ. Ηλιόπουλος, είπε ότι απαιτείται άμεσα η κατάρτιση τοπικού σχεδίου διαχείρισης, με τη χωροθέτηση μικρών και μεγάλων πράσινων σημείων. Για το κυκλοφοριακό , εξήγγειλε ίδρυση δημοτικής συγκοινωνίας που θα επικοινωνεί με το σημερινό δίκτυο Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και θα ενώνει τις γειτονιές . Καθώς επίσης « χώρο για τους πεζούς και τα ήπια μέσα μεταφοράς όπως το ποδήλατο» αλλά και την απρόσκοπτη μετακίνηση ατόμων με αναπηρία.
Σ΄ότι αφορά την κοινωνική πολιτική, είπε ότι δεν την αντιλαμβάνεται «αμυντικά απλά ως ένα δίχτυ προστασίας για τους αποκλεισμένους» αλλά ως « ενεργητική παρέμβαση για την κατοχύρωση κοινωνικών δικαιωμάτων». Σχετικά με τη βραχυχρόνια μίσθωση, αναρωτήθηκε «γιατί άργησαν τόσο πολύ οι συνυποψήφιοι μου να τοποθετηθούν;».
Και κατήγγειλε ότι «μεγάλοι παίχτες κάνουν real estate» . Για τα 400 άδεια δημοτικά ακίνητα , κατηγόρησε την απερχόμενη διοίκηση Καμίνη, ότι θα διαθέσει 7,8 εκατ ευρώ για να κάνει real estate.
Αντίθετα πρόσθεσε , θα μπορούσαν να προσληφθούν 300 πολιτικοί μηχανικοί και άλλοι επιστήμονες που θα κατάρτιζαν ένα σχέδιο «κοινωνικής ανταπόδοσης» με όφελος για τις γειτονιές και τους ανθρώπους αυτής της πόλης, όπως για νέα ζευγάρια , για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες κ.α Για την ουσιοεξάρτηση, είπε ότι ως Δημοτική Αρχή θα προβεί αμέσως στην επιλογή χώρων ελεγχόμενης χρήσης , που νομοθετεί η κυβέρνηση .
Σ΄ότι αφορά το πράσινο, τόνισε ότι «η Αθήνα είναι μια μη βιώσιμη πόλη» κατήγγειλε τη διοίκηση Καμίνη για την κατάσταση του Λόφου του Στρέφη και τον Εθνικό Κήπο ενώ τόνισε ο δήμος πρέπει να διεκδικήσει Μητροπολιτικά Πάρκα σε Γουδή και Ελαιώνα .
Για το δημόσιο χώρο απαιτείται , ανάφερε, ένας «πολεοδομικός ακτιβισμός», να μετατραπούν τα σχολικά συγκροτήματα σε χώρους πολιτισμού και δημιουργίας και οι αυλές σε χώρους πρασίνου .
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο δημόσιο φορέα «Ανάπλαση», με τον οποίο είπε ο δήμος πρέπει να έχει στενή συνεργασία και όχι « φοβική και μίζερη στάση» όπως η σημερινή δημοτική αρχή αλλά και οι συνυποψήφιοι του , κ.κ. Μπακογιάννης και Γερουλάνος.
Για την Ασφάλεια στην πόλη , σημείωσε ότι « μία πόλη χωρίς ασφάλεια είναι μια πόλη φοβισμένη» , «ασφαλείς γειτονιές είναι οι ζωντανές γειτονιές» και υποχρέωση του δήμου είναι «να σπάει το αίσθημα της εγκατάλειψης να μην αφήνει αόρατα σημεία μέσα στον δήμο» .
Απαιτείται καλύτερος ηλεκτροφωτισμός , πολιτική με κίνητρα για την κατοικία και την εμπορική δραστηριότητα, επέκταση των πολιτιστικών δράσεων σ΄όλες τις γειτονιές κ.α «Τα παραπάνω συμβάλουν στην ασφάλεια και όχι η μετατροπή της δημοτικής αστυνομίας σε κατασταλτικό μηχανισμό» είπε , υπενθυμίζοντας ότι την είχε καταργήσει η κυβέρνηση της ΝΔ .
Ο κ. Ηλιόπουλος, επανέλαβε ότι «οι γειτονιές της Αθήνας είναι πιο ασφαλείς χωρίς τη δράση των νεοναζί της Χ.Α. Η ρητορική του μίσους παράγει φόβο. Χωρίς τον φόβο και το δηλητήριο του δεν θα είχαμε ζήσει το λιντσάρισμα και τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου μέρα μεσημέρι στο κέντρο της πόλης».
Τέλος για τον πέμπτο άξονά του , τη «Δημοκρατία από τη αρχή» , είπε , ότι ο δήμος πρέπει να εμπιστευτεί τα Δημοτικά «δίνοντάς τους ουσιαστικές αρμοδιότητες, να εφαρμόσουμε συμμετοχικό προϋπολογισμό, να θεσπίσουμε τοπικά δημοψηφίσματα.
Να αφήσουμε πίσω μας το ξεπερασμένο δημαρχοκεντρικό μοντέλο. Να ενδυναμώσουμε τις πολιτικές ένταξης προσφύγων και μεταναστών. Θέλουμε μια πόλη για όλους, χωρίς αποκλεισμούς.
Μια πόλη που δεν θα διαχωρίζει με βάση το φύλο, την φυλή, την καταγωγή ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό» , είπε και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν σήμερα τρεις απαραίτητες δημοκρατικές τομές για να γίνει η Αθήνα μια σύγχρονη δημοκρατική πόλη» και που οφείλει ο δήμος να πρωτοστατήσει στη διεκδίκηση τους: Αποτεφρωτήριο, ψήφος μεταναστών στις δημοτικές εκλογές και πολιτικός γάμος ομόφυλων ζευγαριών.