Γεύση

Κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα

Κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα με πλούσια γεύση που μπορείτε να σερβίρετε εύκολα σε γιορτινό τραπέζι.

Κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα: Χαρακτηριστική σπεσιαλιτέ της κεφαλλονίτικης κουζίνας, αυτή η χορταστική πίτα, πλούσια σε γεύση και αρώματα μπορεί να σταθεί άνετα ακόμα και στο γιορτινό σας τραπέζι.

Υλικά συνταγής

  • 1 πακέτο φύλλο χωριάτικο εμπορίου (450γρ. – 500γρ.)
  • 1½ κιλά κατσικίσιο κρέας (από μπούτι) κομμένο σε μικρά κομματάκια
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες
  • 5 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1 φλιτζ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • ½ φλιτζ. άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. μαργαρίνη
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 2 αυγά βρασμένα
  • 2 κ.σ. σουσάμι για πασπάλισμα
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.σ. πιπέρι
  • αλάτι

Διαδικασία συνταγής

  • Κάνουμε τη γέμιση: σε κατσαρόλα σοτάρουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι για 3 λεπτά και προσθέτουμε το κρέας.
  • Σοτάρουμε το κρέας μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά τους.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλάτι και το σουσάμι και νεράκι ίσα – ίσα στο ύψος του κρέατος ,να μην το καλύπτει.
  • Βράζουμε για 45 λεπτά περίπου. Αν το κρέας μας είναι ήδη μαγειρεμένο, μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά, αφού τα λιώσουμε.
  • Συνεχίζουμε τη διαδικασία για την πίτα.
  • Βουτυρώνουμε το ταψί.
  • Λιώνουμε το βούτυρο και τη μαργαρίνη μαζί σε μπρίκι ή σε μικρό κατσαρολάκι.
  • Βάζουμε ένα φύλλο στο ταψί απλωμένο ώστε να κλείσουμε στο τέλος την πίτα από πάνω.
  • Βουτυρώνουμε με πινελάκι.
  • Βάζουμε δεύτερο φύλλο χωρίς να το απλώσουμε, δεν μας πειράζει αν το ”τσαλακώσουμε” και βουτυρώνουμε.
  • Συνεχίζουμε με άλλα δύο φύλλα.
  • Βάζουμε τη μισή γέμιση και απλώνουμε να έχει παντού.
  • Απλώνουμε ένα ακόμη φύλλο από πάνω, προσθέτουμε την υπόλοιπη γέμιση και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.
  • Βουτυρώνουμε καλά και τις άκρες και κλείνουμε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω.
  • Βουτυρώνουμε και κόβουμε σε κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος που τα θέλουμε.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC μέχρι να ροδίσει το φύλλο.

πηγή: cooklos.gr