Κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα: Χαρακτηριστική σπεσιαλιτέ της κεφαλλονίτικης κουζίνας, αυτή η χορταστική πίτα, πλούσια σε γεύση και αρώματα μπορεί να σταθεί άνετα ακόμα και στο γιορτινό σας τραπέζι.
Υλικά συνταγής
- 1 πακέτο φύλλο χωριάτικο εμπορίου (450γρ. – 500γρ.)
- 1½ κιλά κατσικίσιο κρέας (από μπούτι) κομμένο σε μικρά κομματάκια
- 3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 4 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες
- 5 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 1 φλιτζ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
- ½ φλιτζ. άνηθος ψιλοκομμένος
- 1½ φλιτζ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. μαργαρίνη
- 3 κ.σ. βούτυρο
- 2 αυγά βρασμένα
- 2 κ.σ. σουσάμι για πασπάλισμα
- ½ κ.γ. κανέλα
- 1 κ.σ. πιπέρι
- αλάτι
Διαδικασία συνταγής
- Κάνουμε τη γέμιση: σε κατσαρόλα σοτάρουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι για 3 λεπτά και προσθέτουμε το κρέας.
- Σοτάρουμε το κρέας μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά τους.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλάτι και το σουσάμι και νεράκι ίσα – ίσα στο ύψος του κρέατος ,να μην το καλύπτει.
- Βράζουμε για 45 λεπτά περίπου. Αν το κρέας μας είναι ήδη μαγειρεμένο, μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά, αφού τα λιώσουμε.
- Συνεχίζουμε τη διαδικασία για την πίτα.
- Βουτυρώνουμε το ταψί.
- Λιώνουμε το βούτυρο και τη μαργαρίνη μαζί σε μπρίκι ή σε μικρό κατσαρολάκι.
- Βάζουμε ένα φύλλο στο ταψί απλωμένο ώστε να κλείσουμε στο τέλος την πίτα από πάνω.
- Βουτυρώνουμε με πινελάκι.
- Βάζουμε δεύτερο φύλλο χωρίς να το απλώσουμε, δεν μας πειράζει αν το ”τσαλακώσουμε” και βουτυρώνουμε.
- Συνεχίζουμε με άλλα δύο φύλλα.
- Βάζουμε τη μισή γέμιση και απλώνουμε να έχει παντού.
- Απλώνουμε ένα ακόμη φύλλο από πάνω, προσθέτουμε την υπόλοιπη γέμιση και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.
- Βουτυρώνουμε καλά και τις άκρες και κλείνουμε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω.
- Βουτυρώνουμε και κόβουμε σε κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος που τα θέλουμε.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
πηγή: cooklos.gr