Ελλάδα

Τι γιορτάζουμε την πρωτομαγιά: Πως ξεκίνησε και γιατί την λέμε “εργατική”

Τι γιορτάζουμε την πρωτομαγιά: Αυτή είναι η ιστορία πίσω από την συγκεκριμένη μέρα.

Τι γιορτάζουμε την πρωτομαγιά: Η 1η του Μαϊού έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου σαν μια μέρα αργίας και διαδηλώσεων σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο λίγοι ξέρουν την ιστορία που υπάρχει από πίσω.

Η 1η Μαϊού είναι μέρα μνήμης για την εξέγερση που βάφτηκε με αίμα και έγινε γνωστή σαν η σφαγή του Χάιμάρκετ. Την πρωτομαγιά του 1886 τα συνδικάτα του Σικάγο ξεσηκώθηκαν για να ζητήσουν να καθιερωθεί το 8ωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το κεντρικό τους σύνθημα ήταν “Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο”.

Τι γιορτάζουμε την πρωτομαγιά: Η μέρα των εργατών

Οι εργάτες έδειχναν αποφασισμένοι και οι κινητοποιήσεις τους κράτησαν. Στις 4 Μαϊού στην πλατεία Χάιμαρκετ στο Σικάγο, κάποιος πέταξε έναν αναμμένο δυναμίτη στην αστυνομία που βρισκόταν γύρω από την πορεία. Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν 7 αστυνομικοί και 4 διαδηλωτές, ενώ υπήρξαν και περισσότεροι από 70 τραυματίες.

Το 1892 και το 1893 ξεκίνησαν οι πρώτες κινητοποιήσεις στη χώρα μας. περίπου 2.000 εργαζόμενοι κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας οχτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. Η μέρα έχει θεσπιστεί ως αργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

Πέρα από την σημασία της μέρας για τους εργάτες η πρώτη Μαϊού είναι η μέρα των λουλουδιών και της άνοιξης. Τα λεγόμενα Ανθεστήρια, η γιορτή των λουλουδιών, ήταν η πρώτη επίσημη γιορτή ανθέων των αρχαίων Ελλήνων, η οποία ιδρύθηκε πρώτα στην Αθήνα και στη συνέχεια και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.