Μετά από μια αυστηρή περίοδο νηστείας, η Κυριακή του Πάσχα φαντάζει “παράδεισος” στο μυαλό του κάθε πεινασμένου. Είναι η στιγμή μέσα στο έτος που τα πρέπει και τα μη περνούν σε δεύτερη μοίρα και το φαγητό περνά το ρόλο πρωταγωνιστή. Το αρνί έχει κυρίαρχο ρόλο στο τραπέζι με αποτέλεσμα η δίχως όρια κρεοφαγία εν τέλει να μας κάνει να έχουμε τύψει πως ίσως να το παρακάναμε.
Ωστόσο, οι τύψεις για τις άφθονες θερμίδες που πήραμε ίσως να κάνουν φτερά μετά από μια έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα από Σουηδούς ερευνητές. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η εν λόγω έρευνα δημιουργεί ελπίδες σε όσους δεν άφησαν κάτω το πιρούνι τους την Κυριακή του Πάσχα.
Αναλυτικότερα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο Lund στην Σουηδία, μελετούσαν τις επιπτώσεις στην υγεία για άτομα που ακολουθούν μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και κατάφεραν να εντοπίσουν ένα φρούτο, το οποίο θα μπορούσε να αποτρέψει αύξηση του σωματικού βάρους μετά από ένα πολύ λιπαρό γεύμα.
Πρόκειται για μια συγκεκριμένη ποικιλία μούρων, τα οποία ονομάζονται lingonberries, προέρχονται από τη Σκανδιναβία και είναι πιο γνωστά ως κόκκινα μύρτιλλα.
Ύστερα από εργαστηριακή έρευνα επάνω σε ποντίκια, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα κόκκινα μύρτιλλα έχουν την ιδιότητα να εμποδίζουν τον οργανισμό να αποθηκεύει περιττό λίπος, μετά από ένα ιδιαίτερα λιπαρό γεύμα ή μετά από μια γενικότερη διατροφή που είναι πλούσια σε λιπαρά και υδατάνθρακες.
Επίσης, τα lingonberries μείωσαν ακόμα και τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα.
Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση και άλλων ειδών μούρων, όπως τα μαύρα μούρα (blackcurrants), τα bilberries, τα raspberries, τα crowberries και τα μούρα τύπου acai.
Λόγω της γνωστής ευεργετικής τους αντιοξειδωτικής δράσης, όλα τα μούρα βοηθούν στην καλύτερη υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, αλλά τα κόκκινα μύρτιλλα αποδείχτηκαν πολύ πιο αποτελεσματικά, όσον αφορά την αντιστροφή των επιπτώσεων της λιπαρής διατροφής.
*Πληροφορίες από lunduniversity