Να επαναφέρει στο προσκήνιο την οικονομική ατζέντα των θετικών μέτρων επιχειρεί η κυβέρνηση μετά το “αυτογκολ” Πολάκη και την αναστάτωση που αυτό προκάλεσε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άφησε να εννοηθεί ότι η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει, σε συνεννόηση πάντα με τους Θεσμούς, και άλλα πράγματα, ενώ ενδεικτική των κυβερνητικών σχεδιασμών είναι και η συνάντηση που έγινε το μεσημέρι ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών.
Οι πληροφορίες θέλουν τις όποιες ανακοινώσεις να γίνονται αμέσως μετά το Πάσχα, ενώ στο τραπέζι φέρεται να έχουν πέσει μέτρα δύο μορφών, μόνιμου και εφάπαξ χαρακτήρα. Αναφορικά με τα μόνιμα μέτρα, φέρεται να συζητείται το ενδεχόμενο επαναφοράς της έκπτωσης φόρου στην περίπτωση εφάπαξ πληρωμών, καθώς και προτάσεις για ελαφρύνσεις στον ΦΠΑ, μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20% ή και νέες διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ. Αναφορικά με τα προσωρινά μέτρα, το σενάριο κάποιου είδους εφάπαξ παροχής που μπορεί να μοιάζει με 13η σύνταξη συνεχίζει να διακινείται.
Τι έγινε στη σύσκεψη
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, αναγνωρίστηκε η ανάγκη να βαθύνει η νέα οικονομική πολιτική που εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβρη του 2018 στη ΔΕΘ με τη λήψη μόνιμων μέτρων φορολογικής και εισφοροδοτικής ελάφρυνσης αλλά και μέτρων αύξησης των κοινωνικών δαπανών (επίδομα ενοικίου, μόνιμες προσλήψεις)
Στο πλαίσιο αυτό εκτιμήθηκε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι μετά και το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και τις αποφάσεις για την νομοθέτηση των ρυθμίσεων των 120 δόσεων είναι αναγκαίο και εφικτό να ληφθούν νέα άμεσα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και σταδιακής αποκατάστασης των αδικιών της μνημονιακής περιόδου προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.
Η τελική εκτίμηση για τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο αλλά και οι οριστικές αποφάσεις για τα μόνιμα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν άμεσα (θα αφορούν και το 2019) θα ληφθούν σε νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από το Πεκίνο.
Στη διάρκεια της σύσκεψης ο Πρωθυπουργός δήλωσε:
«Η έξοδος από το Μνημόνιο έχει προσδώσει νέα δυναμική στην ελληνική οικονομία και μας δίνει πλέον τη δυνατότητα να εμβαθύνουμε τη νέα οικονομική πολιτική που εγκαινιάσαμε τον Σεπτέμβρη του 2018.
Μπορούμε τώρα να καταστρώσουμε ένα συνολικό σχέδιο προσανατολισμένο όχι στην τρέχουσα συγκυρία αλλά στην επόμενη τετραετία με στόχο μόνιμες ελαφρύνσεις που θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη και θα ενισχύσουν περαιτέρω τον ενάρετο κύκλο στον οποίο έχει μπει η οικονομία χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού.»
Θα ανοίξει πάλι θέμα Πολάκη
Την ίδια στιγμή, πάντως, ακριβώς μετά το Πάσχα, η κυβέρνηση αναμένεται να βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με το θέμα Πολάκη, εφόσον η ΝΔ προχωρήσει στην προαναγγελθείσα πρόταση μομφής εναντίον του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.
Οι αντιδράσεις για τις δηλώσεις του υπουργού σχετικά με τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Στ. Κυμπουρόπουλου συνεχίστηκαν πάντως και την Τετάρτη. Σειρά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αποδοκίμασαν τη στάση του Π. Πολάκη, ενώ αίσθηση προκαλεί ότι τον άδειασε τόσο ο πολιτικός του προϊστάμενος στο υπουργείο Υγείας, με καταγωγή επίσης από την Κρήτη, Ανδρέας Ξανθός, όσο και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και γνωστό στέλεχος του αναπηρικού κινήματος, Παναγιώτης Κουρουμπλής.
«Ήταν μια ατυχής δήλωση, αυτό είναι προφανές. Κυρίως ήταν μια αχρείαστη δήλωση που έδωσε τη δυνατότητα, κατά την άποψή μου, σε μια περίοδο που φαινόταν η ΝΔ να είναι στριμωγμένη επικοινωνιακά για κρίσιμα θέματα της κοινωνικής της ατζέντας, της έδωσε τη δυνατότητα να αντεπιτεθεί, να δημιουργήσει έναν επικοινωνιακό θόρυβο, να απειλεί με κατάθεση πρότασης δυσπιστίας και λίγο να αλλάξει το πολιτικό κλίμα«, είπε ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ.
«Κακώς μίλησε ο Παύλος Πολάκης» για την ιστορία του Στέλιου Κυμπουρόπουλου δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. «Δεν είχε κανένα λόγο να ανοίξει αυτό το ζήτημα. Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα δεν είχε καμία δουλειά να μπει σε αυτό το διάλογο», πρόσθεσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επανήλθε με νέα ανάρτηση την Μεγάλη Τετάρτη, υποστηρίζοντας ότι όσα γράφονται γίνονται για συγκεκριμένους λόγους και επιτίθεται στον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας χαρακτηρίζοντάς τον “λίγο, ελεγχόμενο και διατεταγμένο”.