Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν κράτησε ένα πιο σκληρό τόνο απέναντι στην μετανάστευση και το πολιτικό Ισλάμ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα για την παρουσίαση πολιτικών που στόχο έχουν να κατευνάσουν τις κινητοποιήσεις του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων». «Στο τέλος, ένα έθνος κρατείται ενωμένο στη βάση των ορίων του, των συνόρων του», δήλωσε, προσθέτοντας ότι πιστεύει σθεναρά το δικαίωμα στο πολιτικό άσυλο, αλλά «για να υποδέχεσαι ανθρώπους χρειάζεται να έχεις ένα σπίτι». Παράλληλα είπε ότι επιθυμεί μια ετήσια συζήτηση με θέμα την μετανάστευση στο γαλλικό κοινοβούλιο και υποσχέθηκε να δώσει μάχη στην Ευρώπη για καλύτερη συνεργασία στην μετανάστευση και στον έλεγχο των συνόρων.
Αναφερόμενος στον κοσμικό χαρακτήρα του γαλλικού κράτους, τόνισε ότι το πραγματικό ζήτημα δεν είναι η εκκοσμίκευση, αλλά ένας σεχταρισμός που έχει παρεισφρήσει σε κάποιες περιοχές – σε μια αναφορά του στο πολιτικό Ισλάμ.
- Ο Μακρόν προσφέρει περαιτέρω μείωση των φόρων για να κατευνάσει τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων»
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, δεσμεύτηκε σήμερα να προχωρήσει σε περαιτέρω μειώσεις φόρων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι Γάλλοι θα πρέπει να εργαστούν περισσότερο, καθώς παρουσίασε την απάντησή του στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μηνών που θέτουν υπό αμφισβήτηση τη διακυβέρνησή του. Δύο χρόνια στον προεδρικό θώκο κι ο Μακρόν βρίσκεται υπό πίεση προκειμένου να εφαρμόσει πολιτικές που θα κατευνάσουν τις κινητοποιήσεις του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων», διάρκειας ήδη 5 μηνών, αφού μια πρώτη δέσμη μέτρων, ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, τον περασμένο Δεκέμβριο δεν κατάφερε να ανατρέψει την κατάσταση.
Ο Εμανουέλ Μακρόν επισήμανε πως θέλει μια «σημαντική» μείωση στον φόρο εισοδήματος για τη μεσαία τάξη, που θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από την περιστολή των κυβερνητικών δαπανών και την κατάργηση ορισμένων επιστροφών φόρων για τις επιχειρήσεις, όμως οι Γάλλοι θα πρέπει, επίσης, να εργαστούν περισσότερο. «Οι Γάλλοι πρέπει να εργάζονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα διότι ζουν περισσότερα χρόνια» τόνισε, προσθέτοντας πως θέλει να αυξήσει τον χρόνο που οι Γάλλοι καλούνται να συμβάλουν στο συνταξιοδοτικό σύστημα, προτού συνταξιοδοτηθούν.
Όπως σημείωσε, οι επιπλέον μειώσεις φόρων θα μπορούσαν να ανέλθουν στο ποσό των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αν και ο αριθμός των διαδηλωτών μειώθηκε μετά την κορύφωσή αυτών τον Νοέμβριο, το περασμένο Σάββατο σημειώθηκαν βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία για 23ο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο. Η σημερινή απάντηση του Γάλλου προέδρου είναι καρπός του τρίμηνου εθνικού διαλόγου, που διεξήγαγε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Μακρόν συζήτησε θέματα όπως η υψηλή φορολογία έως η δημοκρατία στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Εντούτοις, σήμερα, επέμεινε στις μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνησή του έχει ήδη εφαρμόσει. «Αναρωτιέμαι: Θα έπρεπε να σταματήσουμε όλα όσα έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια; Άραγε πήραμε τον λάθος δρόμο; Πιστεύω (ότι έγινε) ακριβώς το αντίθετο» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, την πρώτη της προεδρίας του στο Ελιζέ. Επιπλέον, ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους σημείωσε πως θα ήθελε οι πολίτες να νιώθουν ότι εμπλέκονται σε μεγαλύτερο βαθμό στη δημοκρατική διαδικασία μέσω της απλοποίησης των κανόνων για τα δημοψηφίσματα και της αποκέντρωσης περαιτέρω κυβερνητικών λειτουργιών.
Επίσης, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να συνδέσει τις χαμηλότερες συντάξεις με τον πληθωρισμό.
Ο ίδιος τόνισε πως «λυπάται» καθώς ενδεχομένως έδωσε την «αίσθηση» πως ήταν «σκληρός», «κάποιες φορές άδικος» προς τους Γάλλους.