Αυγά πασχαλινά: Κάθε Πάσχα όλοι μας περιμένουμε τη στιγμή που το αρνί θα μπει στη σούβλα. Ο έτερος πρωταγωνιστής στο πασχαλινό τραπέζι είναι τα κόκκινα αυγά. Πλέον μπορεί κάποιος να τα βρει έτοιμα βαμμένα, αλλά υπάρχουν και οι παραδοσιακοί.
Όσοι έχουν βάψει έστω και μια φορά αυγά, γνωρίζουν πως η διαδικασία μόνο εύκολη δεν είναι. Το αντίθετο μάλιστα υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να προσέξει κάποιος. Τα τέσσερα πιο σημαντικά βρίσκονται στο κείμενο που ακολουθεί.
Αυγά πασχαλινά: Τα τέσσερα βήματα της επιτυχίας
- Η επιλογή του αυγού
Όλα ξεκινάνε από την αγορά των αυγών. Η καλύτερη επιλογή είναι αυτά που έχουν μπεζ κέλυφος. Αυτό βοηθάει τη βαφή να δράσει και να μας χαρίσει το βαθύ κόκκινο που θέλουμε να πετύχουμε. Σε περίπτωση που επιθυμούμε να βάψουμε άλλο χρώμα, τότε είναι καλύτερο να επιλέξουμε λευκά αυγά.
- Πως θα αποφύγουμε τα σπασίματα στο βράσιμο
Ένα από τα συχνότερα φαινόμενα είναι τα ραγίσματα κατά τη διάρκεια του βρασμού. Ο τρόπος για να το αποφύγουμε είναι να βγάλουμε τα αυγά εκτός ψυγείου από την προηγούμενη μέρα. Η θερμοκρασία δωματίου τα βοηθάει να αποβάλουν την υγρασία πριν μπουν στο βραστό νερό. Πριν τα ρίξουμε στην κατσαρόλα, τα στεγνώνουμε με μια πετσέτα.
Το νερό που θα ρίξουμε πρέπει να είναι τόσο όσο για να καλύψει την επιφάνεια των αυγών. Μαζί ρίχνουμε λίγο αλάτι και ξύδι. Κλείνουμε το καπάκι και ανάβουμε το μάτι στην υψηλότερη θερμοκρασία. Όταν το νερό αρχίσει να κοχλάζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανοίγουμε το καπάκι. Στα 10 λεπτά σβήνουμε τη φωτιά τελείως, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα στην εστία για άλλα 5 λεπτά.
- Πως θα πιάσει η βαφή
Για να σταθεροποιηθεί η βαφή μας ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες που υπάρχουν στα φακελάκια. Ειδικότερα στον χρόνο που χρειάζεται να μείνουν τα αυγά μέσα στη βαφή. Διαλύουμε το φακελάκι της βαφής σε χλιαρό νερό και δεν ξεχνάμε να ρίξουμε μαζί αρκετό ξύδι. Το ξύδι βοηθά να σταθεροποιηθεί το χρώμα πάνω στο αυγό. Τοποθετούμε τα αυγά μέσα στη βαφή αφού έχουν κρυώσει από το βράσιμο.
- Το γυάλισμα των αυγών
Αν έχουμε κάνει όλα τα παραπάνω σωστά, τότε θέλουμε τα αυγά μας να είναι ωραία και γυαλιστερά. Βγάζουμε τα αυγά μας από την βαφή με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Βουτάμε ένα μαλακό πανάκι μέσα σε ελαιόλαδο και τα τρίβουμε απαλά για να γυαλίσουν. Αντί για πετσέτα μπορούμε να τα γυαλίσουμε και με πινέλο ή με λίγο βαμβάκι.