Από τον Αύγουστο του 1939 μέχρι τις μέρες μας, η γωνία Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου είχε “βαπτιστεί” ουσιαστικά, από την παρουσία του Zonars.
Ο Έλληνας μετανάστης από τις ΗΠΑ, Κάρολος Ζωναράς, είδε το όνειρό του να παίρνει σάρκα και οστά, με το μέρος να αναδεικνύεται ως ένα από τα πιο γνωστά της Αθήνας.
Ανά τα χρόνια έγινε σημείο αναφοράς για τον καλλιτεχνικό αλλά και τον πολιτικό κόσμο, ενώ η παρουσία του τονίστηκε και από το τραγούδι του Φοίβου Δεληβοριά, “Αυτή που περνάει” (Λεμονιές στην Κοραή, περικοκλάδες στου Zonars…”).
Ωστόσο, ο καιρός περνάει και η ιστορία αλλάζει μορφή ακόμη και στα πράγματα που γενιές Ελλήνων θεωρούσαν… δεδομένα. Πλέον, το Zonars ονομάζεται Athenee, με την γνωστή ταμπέλα να φεύγει και στη θέση της να μπαίνει η νέα επωνυμία.
Γιατί το Zonars έγινε Athenee
Μετά τον θάνατο του Ζωναρά, οι κληρονόμοι πούλησαν το Ζonars στην εταιρεία Διόνυσος. Το 1995, η Διόνυσος ήλθε σε αντιδικία με το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, ιδιοκτήτη του κτιρίου όπου στεγαζόταν το Ζonars, με αποτέλεσμα το κλείσιμο της επιχείρησης τον Μάρτιο του 2001.
Στις 26 Μαρτίου του 2001 η ιστορική καφετέρια έκλεισε τις πύλες της με μια λιτή ανακοίνωση: “Σε λίγες ημέρες κλείνει και το τελευταίο παραδοσιακό και τουριστικό κατάστημα “Ζόναρς”. Θέλουμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες προς την αξιότιμη πελατεία που μας τίμησε με την εμπιστοσύνη της 61 χρόνια” ανέφερε τότε σε ανακοίνωσή της η διεύθυνση.
Μια δικαστική διαμάχη οδήγησε τελεσίδικα στην αφαίρεση του ονόματος Zonars από την ιδρυτική και παραδοσιακή του έδρα, καθώς την εμπορική ονομασία διεκδικούσε η επιχείρηση Dionysos Zonars στην Ακρόπολη. Δυστυχώς για την ιστορία της αστικής Αθήνας, δεν υπήρξε καμία δυνατότητα συμβιβασμού.
Έτσι, 80 ολόκληρα χρόνια από την ίδρυση του 1939, το Αθηναϊκό τοπόσημο στη γωνία Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου υποχρεώνεται να μετονομαστεί σε Athénée. Γιατί, οι καιροί αλλάζουν…