Γεύση

Τσουρέκια: Αφράτα και μυρωδάτα

Η τέλεια συνταγή για αφράτα, πετυχημένα και παραδοσιακά Πασχαλινά τσουρέκια.

Σήμερα ετοιμάζουμε παραδοσιακά τσουρέκια.

Υλικά συνταγής για τα τσουρέκια

για την μαγιά

  • 200γρ. μαγιά (3 πακετάκια)
  • 1½ ποτήρι χλιαρό νερό
  • ½ αλεύρι

για τη ζύμη

  • 3½ κιλά αλεύρι
  • 3 φακελάκια μπέικιν πάουντερ
  • 2 φακελάκια κακουλέ σκόνη
  • 2 φακελάκια μαχλέπι σκόνη
  • 600γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 λίτρο γάλα
  • 10 αυγά
  • 2 κρόκοι αυγού για επάλειψη

Διαδικασία συνταγής

  • Ο χώρος στον οποίο θα φτιάξουμε τα τσουρέκια πρέπει να έχει πολύ ζέστη (περίπου 30οC).
  • Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε το αλεύρι να γίνει πολτός.
  • Σκεπάζουμε τον πολτό (παραδοσιακά με πετσέτα κι από πάνω κουβέρτα) και το αφήνουμε σε ζεστό χώρο για μισή ώρα να φουσκώσει.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε στο αλεύρι το μπέικιν, το μαχλέπι και το κακουλέ.
  • Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη, τα βάζουμε σε λεκάνη και προσθέτουμε το αλεύρι σιγά-σιγά και ζυμώνουμε.
  • Προσθέτουμε το γάλα χλιαρό σιγά-σιγά και ζυμώνουμε. Έπειτα προσθέτουμε την μαγιά και ζυμώνουμε καλά.
  • Τέλος προσθέτουμε τμηματικά το βούτυρο λιωμένο και χλιαρό και ζυμώνουμε να το απορροφήσει όλο.
  • Σκεπάζουμε τη ζύμη μας και την αφήνουμε για περίπου 1 ώρα σε ζεστό χώρο (περίπου 30οC) μέχρι να φουσκώσει.
  • Αφού φουσκώσει πλάθουμε τη ζύμη σε πλεξούδες. Βάζουμε σε ταψιά λαδόκολλα και βάζουμε τις πλεξούδες μέσα.
  • Τα αφήνουμε, σε ζεστό χώρο για περίπου 30 λεπτά μέχρι να προθερμανθεί ο φούρνος μας στους 180οC.
  • Αλείφουμε τα τσουρέκια με τον κρόκο του αυγού και τα ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά.

Πηγή: cooklos.gr