Γεύση

Τσουρέκια πασχαλινά: Απλή συνταγή για τέλειο αποτέλεσμα

Τα πασχαλινά τσουρέκια είναι τα αγαπημένα τόσο των μικρών, όσο και των μεγάλων.

Το τσουρέκια πασχαλινά είναι γλυκό ψωμί το οποίο έχει διάφορες ονομασίες ανά τον κόσμο. Ωστόσο, στην Ελλάδα το τσουρέκι είναι παρασκευάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η λέξη προέρχεται από το τουρκικό çörek, που σημαίνει οποιαδήποτε ζύμη περιέχει μαγιά.

Στην Αρμενία ονομάζεται chorek, στο Αζερμπαϊτζάν çörək, στην Βουλγαρία kozunak, στη Ρουμανία cozonac.

Συνταγή για πασχαλινά τσουρέκια

για την μαγιά

  • 200γρ. μαγιά (3 πακετάκια)
  • 1½ ποτήρι χλιαρό νερό
  • ½ αλεύρι

για τη ζύμη

  • 3½ κιλά αλεύρι
  • 3 φακελάκια μπέικιν πάουντερ
  • 2 φακελάκια κακουλέ σκόνη
  • 2 φακελάκια μαχλέπι σκόνη
  • 600γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 λίτρο γάλα
  • 10 αυγά
  • 2 κρόκοι αυγού για επάλειψη

Τσουρέκια πασχαλινά: Διαδικασία συνταγής

  • Ο χώρος στον οποίο θα φτιάξουμε τα τσουρέκια πρέπει να έχει πολύ ζέστη (περίπου 30οC).
  • Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε το αλεύρι να γίνει πολτός. Σκεπάζουμε τον πολτό (παραδοσιακά με πετσέτα κι από πάνω κουβέρτα) και το αφήνουμε σε ζεστό χώρο για μισή ώρα να φουσκώσει.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε στο αλεύρι το μπέικιν, το μαχλέπι και το κακουλέ.
  • Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη, τα βάζουμε σε λεκάνη και προσθέτουμε το αλεύρι σιγά-σιγά και ζυμώνουμε. Προσθέτουμε το γάλα χλιαρό σιγά-σιγά και ζυμώνουμε. Έπειτα προσθέτουμε την μαγιά και ζυμώνουμε καλά. Τέλος προσθέτουμε τμηματικά το βούτυρο λιωμένο και χλιαρό και ζυμώνουμε να το απορροφήσει όλο.
  • Σκεπάζουμε τη ζύμη μας και την αφήνουμε για περίπου 1 ώρα σε ζεστό χώρο (περίπου 30οC) μέχρι να φουσκώσει.
  • Αφού φουσκώσει πλάθουμε τη ζύμη σε πλεξούδες. Βάζουμε σε ταψιά λαδόκολλα και βάζουμε τις πλεξούδες μέσα. Τα αφήνουμε, σε ζεστό χώρο για περίπου 30 λεπτά μέχρι να προθερμανθεί ο φούρνος μας στους 180οC.
  • Αλείφουμε τα τσουρέκια με τον κρόκο του αυγού και τα ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά.