Γεύση

Λαζαράκια: Πεντανόστιμα και πασχαλινά

Λαζαράκια: Πεντανόστιμα πασχαλινά ζυμαρανθρωπάκια, που ζυμώνονται ανήμερα του Σαββάτου για την ψυχή του Λαζάρου. 

Λαζαράκια: Πεντανόστιμα πασχαλινά ζυμαρανθρωπάκια, που ζυμώνονται ανήμερα του Σαββάτου για την ψυχή του Λαζάρου.

Υλικά συνταγής

Για τη ζύμη

  • 1 κιλό αλεύρι
  • ¾ ποτήρι νερού ηλιέλαιο
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1½ φακελάκι μαγιά ξερή
  • 1½ ποτήρι νερό
  • 1 πρέζα κανέλα
  • Για τη γέμιση
  • 1 φλιτζ. σταφίδες
  • 1 φλιτζ. καρύδια ψίχα σπασμένα
  • γαρύφαλλο καρφί για το στόλισμα

Διαδικασία συνταγής

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη μαζί. Ανακατεύουμε τα καρύδια με τις σταφίδες.

Αφού φτιάξουμε τη ζύμη, παίρνουμε ένα κομμάτι, το πλάθουμε μακρόστενο και πλατύ στη μέση και προσθέτουμε λίγη γέμιση (είναι η κοιλιά του Λαζάρου).

Με λίγη ζύμη φτιάχνουμε το καπέλο και του βάζουμε και χεράκια που είναι σταυρωμένα. Βάζουμε 2 γαρύφαλλα για μάτια. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει το ζυμάρι.

Ψήνουμε για 30-40 λεπτά στο φούρνο (ανάλογα με τη δύναμη του φούρνου), σε ταψί που έχουμε βάλει λαδόκολλα. Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και έπειτα ξεφορμάρουμε