Κόσμος

Παναγία των Παρισίων: Κάμερα μπορεί να κατέγραψε πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά

Εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο της αποκατάστασης του βέλους, είχε τοποθετήσει κάμερες στην Παναγία των Παρισίων. Ενδέχεται κάποια από αυτές να έχει καταγράψει πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά.

Η γαλλική εταιρεία Europe Echafaudage που διεξήγε εργασίες στην Παναγία των Παρισίων ανακοίνωσε σήμερα πως μια κάμερα, η οποία είχε εγκατασταθεί μόλις μερικές ώρες πριν από την καταστροφική πυρκαγιά της Δευτέρας, μπορεί να περιέχει ζωτικής σημασίας στοιχεία για το τι προκάλεσε την πυρκαγιά.

Η εταιρεία ήταν μία από τις πέντε που είχαν αναλάβει το έργο της αποκατάστασης του ύψους 90 μέτρων βέλους στην Παναγία των Παρισίων, το οποίο κατέρρευσε κατά την πυρκαγιά. Εικόνες από την κάμερα, η οποία είχε τοποθετηθεί στο βόρειο κωδωνοστάσιο και βρίσκεται τώρα στα χέρια των ερευνητών, δείχνουν πως ο πρώτος καπνός βγαίνει από τη βάση του βέλους, δήλωσε στο Reuters ο Μαρκ Εσκεναζί, εκπρόσωπος της Europe Echafaudage.

«Φωτογραφίες τραβιούνταν κάθε δέκα λεπτά αρχίζοντας από τις 2 μ.μ. της Δευτέρας», δήλωσε ο Εσκεναζί. «Καπνός φαίνεται στις εικόνες αυτές. Ξεκινάει στη νότια πλευρά», δήλωσε.

Η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, σ’ ένα από τα δημοφιλέστερα μνημεία της Γαλλίας, προκάλεσε μεγάλη λύπη στη χώρα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε σήμερα την «υποδειγματική» αντίδραση των πυροσβεστών και των άλλων προσώπων που κινητοποιήθηκαν και κατάφεραν να σώσουν από την πλήρη καταστροφή την Παναγία των Παρισίων. Ο πρόεδρος Μακρόν υποδέχθηκε σήμερα στην προεδρία τους 300 πυροσβέστες και αστυνομικούς που κατέσβεσαν την πυρκαγιά.

«Υπήρξατε το τέλειο παράδειγμα αυτού που οφείλουμε να είμαστε», δήλωσε ο Μακρόν απευθυνόμενος σ’ αυτούς. Μια τελετή για να τιμηθούν «αυτοί και αυτές που συνέβαλαν να σωθεί» η Παναγία των Παρισίων θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) μπροστά στο Δημαρχείο του Παρισιού, σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από τον ναό.

Επίσης αγρυπνία οργανώθηκε για απόψε, Μεγάλη Πέμπτη των Καθολικών, στη βασιλική της Σακρ-Κερ (Ιερά Καρδία) της Μονμάρτης, η οποία θα παραμείνει ανοικτή όλη τη νύχτα.

Παναγία των Παρισίων: Η ελληνική λέξη στον τοίχο του ναού

Μία ελληνική λέξη στον τοίχο του καθεδρικού ενέπνευσε τον Ουγκό. Στον πρόλογο της πρώτης έκδοσης του βιβλίου, αναφέρει πως στη σκοτεινή πλευρά ενός από τους πύργους του ναού, είδε σκαλισμένη μια μικρή ελληνική λέξη. Τη λέξη «ανάγκη». Ο Ουγκό, με το σημείωμά το περιγράφει την πηγή έμπνευσης του μεγάλου μυθιστορήματος για το μεγαλείο της ψυχής και την τερατώδη φύση του ανθρώπου, την «Παναγία των Παρισίων».

Όπως αναφέρει ο Ουγκό, η ελληνική λέξη στην Παναγία των Παρισίων που γέννησε το μυθιστόρημά του, έπαψε να υπάρχει από εκείνη κιόλας την εποχή. «Δεν μένει τίποτα σήμερα από τη μυστηριώδη λέξη, τη σκαλισμένη στον πύργο της Παναγίας των Παρισίων… τίποτα από την άγνωστη μοίρα που ενσάρκωνε τόσο μελαγχολικά», γράφει και προχωρά σε μία φράση που σήμερα φαίνεται σαν προφητική: «Ο άνδρας που έγραψε αυτή τη λέξη σε αυτόν τον τοίχο χάθηκε, εδώ και πολλούς αιώνες, στις γενιές που ακολούθησαν, η λέξη με τη σειρά της έσβησε από τον τοίχο της εκκλησίας, η εκκλησία η ίδια θα σβηστεί, σύντομα ίσως, από το πρόσωπο της Γης», γράφει κλείνοντας τον πρόλογο και τονίζοντας πως έχτισε τον κόσμο του Κουασιμόδου και της Εσμεράλδας γύρω από αυτήν τη μικρή ελληνική λέξη, που είδε κάποτε σκαλισμένη στην Παναγία των Παρισίων.

Τεχνογνωσία για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων προσφέρει η Κροατία

Η Κροατία είναι έτοιμη, εφόσον της ζητηθεί, να προσφέρει τεχνογνωσία για την αποκατάσταση των ζημιών στην Παναγία των Παρισίων, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Αντρέι Πλένκοβιτς, στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Η κροατική κυβέρνηση θα αποφασίσει σήμερα τον τρόπο με τον οποίο θα συνεισφέρει στην αποκατάσταση του ναού – συμβόλου όχι της Γαλλίας, της Ευρώπης και του Χριστιανισμού, πρόσθεσε.

Η Κροατία διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία που μπορεί να διαθέσει για την αποκατάσταση του ναού, είπε ο κ. Πλένκοβιτς, συμπληρώνοντας πως εξειδικευμένοι συντηρητές έχουν αποκτήσει εμπειρία στη διάρκεια του παρελθόντος, συμμετέχοντας σε τέτοιου είδους έργα, ιδίως σε έργα αποκατάστασης εκκλησιών.

“Με την προσφορά τεχνογνωσίας για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων, η Κροατία στέλνει ισχυρό μήνυμα φιλίας και αλληλεγγύης στη Γαλλία” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλένκοβιτς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο