To Facebook παραδέχθηκε ότι« ανέβασε ακουσίως» τα στοιχεία των διευθύνσεων email 1,5 εκατομμυρίου νέων χρηστών χωρίς την συγκατάθεσή τους, σε ένα νέο σκάνδαλο διαρροών που πλήττει την εταιρεία, η οποία διαβεβαίωσε ότι θα διαγράψει τα στοιχεία και ότι θα ειδοποιήσει τους ενδιαφερόμενους.
Τον Μάρτιο, η Facebook σταμάτησε να προτείνει επαλήθευση των email με password ως επιλογή για χρήστες που έκαναν sign up για πρώτη φορά, ανακοίνωσε η εταιρεία. Υπήρξαν προηγουμένως περιπτώσεις που στοιχεία των email χρηστών ανέβηκαν στο Facebook όταν εκείνοι δημιούργησαν τον λογαριασμό τους, σύμφωνα με την εταιρεία.
«Υπολογίζουμε ότι είναι πιθανόν να ανέβηκαν στοιχεία email περίπου 1,5 εκατομμυρίου χρηστών. Αυτές οι επαφές δεν κοινοποιήθηκαν πουθενά και τις διαγράφουμε», ανακοίνωσε η Facebook στο Reuters. Οι χρήστες θα ειδοποιηθούν. Το τεχνικό πρόβλημα που προκάλεσε την κατάσταση αυτή διορθώθηκε.
Το Business Insider είχε νωρίτερα αποκαλύψει ότι η Facebook συγκέντρωσε στοιχεία email των χρηστών της χωρίς να είναι εις γνώσιν τους ή χωρίς την συγκατάθεσή τους όταν άνοιγαν τους λογαριασμούς τους.
Η Facebook έχει πληγεί από σειρά αποκαλύψεων που έχουν σχέση με την διαχείριση προσωπικών στοιχείων, ανάμεσά τους και για ένα τεχνικό πρόβλημα που εξέθεσε τα password εκατομμυρίων χρηστών σε αναγνώσιμη μορφή στα εσωτερικά της συστήματα για τους υπαλλήλους της.
Τον περασμένο χρόνο, αποκαλύφθηκε ότι η Facebook εμπλέκεται στο σκάνδαλο της Cambridge Analytica, η οποία απέκτησε και καταχράσθηκε τα προσωπικά στοιχεία εκατομμυρίων χρηστών του Facebook χωρίς την συγκατάθεσή τους.
Η εταιρεία κατηγορήθηκε επίσης ότι έπεισε τους χρήστες παραπλανώντας τους να δώσουν τα προσωπικά τους δεδομένα στο Facebook και επικρίθηκε για τη παρουσία ρητορικής μίσους και διευκόλυνσης της διάδοσής της στην πλατφόρμα της.
Επίσης, ζητήθηκε από την Facebook να διασφαλίσει ότι η πλατφόρμα της δεν χρησιμοποιείται για πολιτικές σκοπιμότητες και για την διάδοση παραπληροφόρησης κατά την διάρκεια εκλογικών αναμετρήσεων.