Ένας αστεροειδής με το μέγεθος ενός πολυώροφου κτιρίου θα περάσει σήμερα στο μισό της απόστασης ανάμεσα από τη Γη και στη Σελήνη.
Ο αστεροειδής δεν αναμένεται να αποτελέσει οποιονδήποτε κίνδυνο, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASΑ).
Όμως ο εν λόγω αστεροειδής “2019 GC6”, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τροχιάς του, μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο στο μέλλον, καθώς δεν αποκλείεται τελείως μια διασταύρωση του με τη Γη.
Το τηλεσκόπιο Catalina Sky Survey της Αριζόνα ανακάλυψε τον διαστημικό βράχο στις 9 Απριλίου.
Η διάμετρος του μπορεί να φθάνει τα 30 μέτρα.
Θα περάσει ξανά κοντά από τη Γη το 2034, το 2041 και το 2048, ενώ οι επιστήμονες του Εργαστήριου Αεριώθησης (JPL) της NASA έχουν κατατάξει τον αστεροειδή στους δυνητικά επικίνδυνους για τον πλανήτη μας μέσα στα επόμενα 100 χρόνια.
Το σχέδιο της Nasa σε περίπτωση που μας χτυπήσει αστεροειδής
Σε περίπτωση που η NASA εντοπίσει ότι ένας αστεροειδής κατευθύνεται προς τη Γη, τότε σύμφωνα με το πρωτόκολλο και σχέδιο προστασίας του πλανήτη θα πρέπει να πραγματοποιηθούν τα εξής βήματα:
- Tο πρώτο βήμα είναι να στείλει ένα μήνυμα σε 12 συγκεκριμένους επιστήμονες.
- Στη συνέχεια, οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν την ακριβή θέση του αστεροειδή, την τροχιά και την κατεύθυνσή του.
- Τρίτο βήμα, είναι να διευκρινίσουν ακριβώς το μέγεθός του αλλά και την χρονική στιγμή που θα χτυπήσει τη Γη.
- Έπειτα, μόλις επιβεβαιώσουν ότι η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη, προχωρούν σε μια συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα ανακοινώσουν τα νέα.
- Κατόπιν η NASA και οι υπόλοιπες αρμόδιες υπηρεσίες, θα πρέπει να αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα μας προστατέψουν.
Όπως αναφέρει το asteroidday.gr, αυτό το σενάριο υπάρχει στο «τραπέζι» εδώ και καιρό και έχουν γίνει αρκετές έρευνες για να βγούμε από όλη αυτή την κατάσταση όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα.