Κόσμος

Ματέο Σαλβίνι: Νέα έρευνα σε βάρος του για παράνομη κατακράτηση μεταναστών

Νέα έρευνα για παράνομη κατακράτηση μεταναστών άνοιξε στην Ιταλία σε βάρος του υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι.

Νέα έρευνα για παράνομη κατακράτηση μεταναστών άνοιξε στην Ιταλία σε βάρος του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

Η υπόθεση αφορά τους 47 μετανάστες που διασώθηκαν τη 19η Ιανουαρίου στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης από το πλοίο της γερμανικής ΜΚΟ Sea-Watch, που κατάφεραν τελικά να αποβιβαστούν, την 31η Ιανουαρίου στην Κατάνη, στη Σικελία, έπειτα από τη συμφωνία επανεγκατάστασης που σύναψε η Ρώμη με άλλες επτά ευρωπαϊκές χώρες.

Παρά τις απειλές για σύλληψη και τις δικαστικές διώξεις του Σαλβίνι σε βάρος του πληρώματος, η εισαγγελία της Κατάνης σύντομα απεφάνθη ότι δεν διαπράχθηκε καμία αξιόποινη πράξη.

Αντιθέτως, η εισαγγελία των Συρακουσών, του λιμανιού της Σικελίας όπου το πλοίο είχε βρει καταφύγιο από την κακοκαιρία το διάστημα 24ης-30ης Ιανουαρίου, ξεκίνησε έρευνα για παράνομη κατακράτηση περιλαμβάνοντας τον υπουργό ως ύποπτο.

«Βρίσκομαι στο επίκεντρο μιας νέας έρευνας» ανακοίνωσε ο Σαλβίνι, ηγέτης της ιταλικής ακροδεξιάς κι αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, στο περιθώριο μιας συνέντευξης Τύπου.

«Το έχουμε ξαναδεί! (…) Δεν ξέρω εάν πρέπει να γελάσω» συμπλήρωσε.

«Όμως, στους δικαστές που θα αποφασίσουν και στους συναδέλφους μου υπουργούς που διατύπωσαν αμφιβολίες τις τελευταίες ώρες, θα επαναλάβω ότι τα ιταλικά λιμάνια είναι και θα μείνουν κλειστά».

«Μπορούν να με οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης 18 φορές, όσο θα είμαι υπουργός, δεν θα αλλάξω γνώμη» υπογράμμισε.

Σε βάρος του Ματέο Σαλβίνι είχαν ήδη ασκηθεί διώξεις για παράνομη κατακράτηση προσώπων, καθώς είχε απαγορεύσει για πολλές ημέρες τον Αύγουστο την αποβίβαση δεκάδων μεταναστών, που είχαν μεταφερθεί στην Κατάνη από το πλοίο Diciotti των ιταλικών λιμενικών αρχών.

Σε αυτήν την υπόθεση, η Γερουσία μπλόκαρε τον Μάρτιο τη διεξαγωγή μιας δίκης, καθώς οι κοινοβουλευτικοί έχουν την εξουσία αυτή όταν θεωρούν ότι ένας υπουργός ενήργησε στο πλαίσιο των καθηκόντων του και με γνώμονα το συμφέρον της χώρας.

Η έρευνα των Συρακουσών αφορά επίσης τον έτερο αντιπρόεδρο της χώρας Λουίτζι Ντι Μάιο, τον επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων:

«Μου επιδόθηκε η ίδια κοινοποίηση χθες. Η έρευνα αφορά επίσης εμένα, όμως δεν καυχιέμαι για αυτό».

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, η έρευνα αφορά επίσης τον επικεφαλής της κυβέρνησης Τζουζέπε Κόντε και τον υπουργό Μεταφορών Ντανίλο Τονινέλι.