Κόσμος

Τζούλιαν Ασάνζ: Σταυροφόρος της αλήθειας ή ναρκισσιστής και χειραγωγός;

Τζούλιαν Ασάνζ: Όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του τον περιγράφουν ως μια έντονη προσωπικότητα, έναν δυναμικό και εξαιρετικά ευφυή άνθρωπο με μια ιδιαίτερη ικανότητα να σπάει κωδικούς πρόσβασης.

Για τους υποστηρικτές του ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ένας θαρραλέος σταυροφόρος της αλήθειας. Για τους επικριτές του είναι μια νοσηρή, ναρκισσιστική προσωπικότητα, που επιζητεί τη δημοσιότητα και έχει θέσει σε κίνδυνο ζωές δημοσιοποιώντας έναν τεράστιο όγκο από ευαίσθητες πληροφορίες.

Όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του τον περιγράφουν ως μια έντονη προσωπικότητα, έναν δυναμικό και εξαιρετικά ευφυή άνθρωπο με μια ιδιαίτερη ικανότητα να σπάει κωδικούς πρόσβασης ευάλωτων λειτουργικών συστημάτων.

Το 2006 ίδρυσε τον ιστότοπο Wikileaks, ο οποίος δημοσιοποιεί εμπιστευτικά έγγραφα και εικόνες και ο οποίος έκανε πρωτοσέλιδα παγκοσμίως τον Απρίλιο του 2010 όταν έδωσε στη δημοσιότητα οπτικό υλικό που δείχνει Aμερικανούς στρατιώτες να πυροβολούν και να σκοτώνουν 18 αμάχους από ένα ελικόπτερο στο Ιράκ.

Αργότερα την ίδια χρονιά ο Ασάνζ συλλαμβάνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αργότερα αφήνεται ελεύθερος με εγγύηση μετά την έκδοση από τη Σουηδία διεθνούς εντάλματος σύλληψης με κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση.

Οι σουηδικές αρχές θέλουν να τον ανακρίνουν έπειτα από καταγγελίες μιας γυναίκας ότι την βίασε και μιας άλλης ότι την κακοποίησε σεξουαλικά και την υποχρέωσε σε ερωτική επαφή τον Αύγουστο του 2010 στη διάρκεια επίσκεψής του στη Στοκχόλμη για μια ομιλία του.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι και οι δύο σεξουαλικές επαφές ήταν με τη συναίνεση των γυναικών και ξεκινάει μια μακρά δικαστική μάχη με εκείνον να καταλήγει να ζητάει άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοσή του.

Αφού πέρασε σχεδόν επτά χρόνια μέσα στην πρεσβεία ο Ασάνζ συνελήφθη από την βρετανική αστυνομία την Πέμπτη.

Η σύλληψή του ακολούθησε μήνυμα στο Twitter του προέδρου του Ισημερινού Λένιν Μορένο: «Ο Ισημερινός απέσυρε το άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ ύστερα από τις συνεχείς παραβιάσεις διεθνών συμβάσεων και καθημερινών πρωτοκόλλων».

Οι Αμερικανοί ενεργοποίησαν το ένταλμα του 2012, με το οποίo ζητούν από τις βρετανικές αρχές την έκδοση του και ο βρετανός δικαστής χρησιμοποιεί απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του, αποκαλώντας τον «νάρκισσο» και προσάπτοντάς του ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το πώς θα γίνει διάσημος, ακόμα κι αν με τις πράξεις του θέτει σε κίνδυνο τη ζωή αθώων.