Πολιτική

Υπόθεση Novartis: Την Παρασκευή αποφασίζει η Ολομέλεια για την άρση ασυλίας Λοβέρδου, Σαλμά, Πολάκη και Καμμένου

Την Παρασκευή αποφασίζει η Ολομέλεια για την άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου μετά το αίτημα της εισαγγελικής αρχής για την υπόθεση Novartis.

Την Παρασκευή αποφασίζει η Ολομέλεια για την άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου μετά το αίτημα της εισαγγελικής αρχής για την υπόθεση Novartis.

Στην ίδια συνεδρίαση, η Βουλή καλείται να αποφασίσει για την άρση της ασυλίας του πρώην υπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά, μετά το αίτημα της εισαγγελικής αρχής για την υπόθεση των αρθροσκοπήσεων.

Επίσης η Ολομέλεια καλείται να λάβει απόφαση για την άρση ή μη της ασυλίας του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, μετά από μήνυση του Άδωνι Γεωργιάδη εναντίον του για συκοφαντική δυσφήμιση και, επίσης, θα κριθεί ένα ακόμη αίτημα, αυτή τη φορά από μήνυση του δημοσιογράφου Γιάννη Κουρτάκη σε βάρος του πρώην υπουργού Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, για συκοφαντική δυσφήμηση.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, κατέστησε σαφές -συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες νωρίτερα σήμερα- ότι την Παρασκευή η συζήτηση για την άρση ασυλίας, θα είναι αυτή και μόνο αυτή που υποδεικνύει ο Κανονισμός της Βουλής.

Μία μέρα νωρίτερα, την Πέμπτη, 18 Απριλίου, η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής θα συνεδριάσει προκειμένου να εισηγηθεί στην Ολομέλεια την άρση ή μη της ασυλίας των βουλευτών.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας προσδιορίστηκε την προσεχή Πέμπτη, καθώς ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει ζητήσει άδεια απουσίας από τη Βουλή και θα βρίσκεται στο εξωτερικό μέχρι και την Τετάρτη.

Λοβέρδος για Novartis: “Πρώτος εγώ θα ψηφίσω της άρση της ασυλίας μου”

«Πρώτος εγώ θα ψηφίσω την άρση της ασυλίας μου» δήλωσε ο πρώην υπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή το σχετικό αίτημα της Εισαγγελίας Διαφθοράς, προκειμένου ο πρώην υπουργός Υγείας να δώσει ανωμοτί κατάθεση.

Επιπλέον, τόνισε κατηγορηματικά ότι «σε πλήρη αντίθεση με όσα λέγονται από τους κουκουλοφόρους, με τον κ. Φρουζή δεν έχω αλλάξει ούτε τηλέφωνο, ούτε email» και κατηγόρησε τις ερευνητικές Αρχές ότι το γνωρίζουν καλά αυτό και το κρύβουν.

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi


Μάλιστα, ο Ανδρέας Λοβέρδος επανέλαβε ότι μέσα σε δυόμιση χρόνια έρευνας, κατά την οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν ψάξει τα ανήλικα παιδιά του, τους συγγενείς πρώτου βαθμού και όλους τους συνεργάτες του, δεν έχει βρεθεί ούτε ένα ευρώ και χαρακτήρισε το πόρισμα της κ. Τουλουπάκη αθλιότητα σε φωτογραφία.

«Θα τους αντιμετωπίσω πρόσωπο με πρόσωπο και θα καθίσουν όλοι στο σκαμνί του κατηγορουμένου. Δικολαβίστικα ή νομικά άλλα δεν θα χρησιμοποιήσω. Η αλήθεια είναι μία και έχει τη δική της αυτοτέλεια και τη δική της δυναμική».

Στη Βουλή η δικογραφία της Novartis

Οι εισαγγελικές αρχές, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, διαβίβασαν την Τρίτη (9/4) στη Βουλή τρεις ογκώδεις φακέλους που αφορούν τη δικογραφία για τη Novartis. Χθες, με την ανακοίνωση και μόνο της μεταβίβασης στη Βουλή της δικογραφίας, ξέσπασε πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.

Η εισαγγελική έρευνα που ολοκληρώθηκε αφορά το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο 2011 έως το Μάιο του 2012 και αφορά την κοστολόγηση 4 φαρμάκων της Novartis (Gilenya, Tasigna (των 150 mg και 200 mg) και Lucentis).

Την Τρίτη (9/4/19) αναμένεται να σταλούν 20 με 30 κλήσεις προς μη πολιτικά πρόσωπα προκειμένου να καταθέσουν ως ύποπτοι για δωροδοκία και πιθανά για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Επίσης, ανακοινώθηκε πως αρχειοθετείται η υπόθεση για τους Παναγιώτη Πικραμμένο, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Ανοικτή παραμένει ακόμη καθώς ερευνώνται οι Αντώνης Σαμαράς, Γιάννης Στουρνάρας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Άδωνις Γεωργιάδης και Μάριος Σαλμάς.

«Ύποπτα χρήματα» που σχετίζονται με τη Novartis ερευνούν οι Εισαγγελείς Διαφθοράς

Φωτογραφία Eurokinissi


Την πορεία χρηματικών ποσών που χαρακτηρίζονται «ύποπτα» και σχετίζονται με τη φαρμακοβιομηχανία Novartis, μελετούν οι Εισαγγελείς Διαφθοράς που επιταχύνουν την έρευνα όσον αφορά τα πέντε εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, ενώ, πλέον, αρχίζουν την αποστολή κλήσεων σε μη πολιτικά πρόσωπα.

Για τους πολιτικούς, που ερευνώνται, η πρόθεση των Εισαγγελέων, όπως αναφέρουν πηγές από το Εφετείο, είναι εντός του Απριλίου να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όλου του υλικού της έρευνας οπότε και θα έχουν αποσαφηνίσει και τον περαιτέρω χειρισμό της δικογραφίας για καθέναν από αυτούς, είτε με αρχειοθέτηση είτε με ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Στο στόχαστρο της έρευνας των εισαγγελικών λειτουργών έχουν τεθεί χρηματικά ποσά που φαίνεται να έχουν άμεση σχέση με την ελεγχόμενη φαρμακοβιομηχανία, τα οποία, όπως εκτιμούν, «νομιμοποιούνται» μέσω διαφημιστικής εταιρίας με «βραχύβια δραστηριότητα σχεδόν ενός έτους από 2011 – 2012» και πιθανότατα καταλήγουν σε δωροδοκίες.

Η έρευνα των εισαγγελέων δεν επικεντρώνεται μόνο στη συγκεκριμένη διαφημιστική εταιρία, οι υπεύθυνοι της οποίας καλούνται πλέον σε εξηγήσεις για νομιμοποίηση παράνομων εσόδων, αλλά και σε άλλες, που ενδέχεται να εξυπηρετούσαν σκοπούς «πλυντηρίου».

Από την Εισαγγελία Διαφθοράς έχουν ήδη «φύγει» κλήσεις, πλην αυτών που αφορούν τους υπεύθυνους της επίμαχης διαφημιστικής εταιρίας, και προς πέντε κρατικούς υπαλλήλους, μέλη επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων με ερευνώμενο αδίκημα την απιστία.

Οι κλήσεις σε κρατικούς αξιωματούχους εκτιμάται ότι στην πορεία θα αυξηθούν καθώς έχουν τεθεί και άλλα στελέχη του Δημοσίου υπό έλεγχο, όσον αφορά το θέμα της τιμολόγησης φαρμάκων.

Οι πρώτες πέντε κλήσεις σε εξηγήσεις, που ήδη εστάλησαν, φαίνεται να αφορούν συγκεκριμένη χρονική περίοδο και συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία εμφανίζουν τιμές σε απόλυτη απόκλιση με τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών εντός Ευρωζώνης.

Η βασική μέριμνα της εισαγγελικής έρευνας αυτήν τη στιγμή, όπως αναφέρουν πηγές του Εφετείου, είναι η καταγραφή και αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων με κύρια παράμετρο διαδρομές χρημάτων, που εκτιμάται πως χρησιμοποιήθηκαν «ξεπλυμένα», σε δωροδοκίες.

Τα στοιχεία της έρευνας, που έχουν στη διάθεσή τους οι Εισαγγελείς, φαίνεται να ανέδειξαν, σύμφωνα με πηγές από το Εφετείο, ύποπτη διαδρομή συγκεκριμένων χρηματικών ποσών. Η αρχή της πορείας των επίμαχων χρημάτων, κατά το υλικό που αξιολογεί η Εισαγγελία Διαφθοράς, βρίσκεται στην έδρα της μητρικής εταιρίας Novartis στη Βασιλεία της Ελβετίας από όπου και φθάνει στην εδώ θυγατρική.

Κατά τις εκτιμήσεις της Εισαγγελίας Διαφθοράς, από τα στοιχεία που διαθέτουν, ένα μέρος του ποσού καταβάλλεται στην επίμαχη διαφημιστική εταιρία, η οποία εμφανίζει τιμολόγια προς τρία συγκεκριμένα Μέσα Ενημέρωσης τα οποία, ωστόσο, φαίνεται να είναι εικονικά.

Τα χρήματα καταλήγουν την ίδια μέρα ως αναληφθέντα μετρητά στα χέρια συγκεκριμένου προσώπου.

Η πρώτη εκτίμηση των Εισαγγελέων είναι ότι τα ποσά αυτά, αφού «ξεπλύθηκαν» χρησιμοποιήθηκαν, πιθανότατα μετρητά, για δωροδοκία «αγνώστων προς το παρόν προσώπων». Η συγκεκριμένη διαφημιστική εμφανίζεται να έχει επιχειρηματική δραστηριότητα το διάστημα Απρίλιος 2011-Μάιος 2012 με τα οικονομικά της στοιχεία να καταδεικνύουν, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ανοδικούς τζίρους που συνδέονται μόνο με τη Novartis.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο