Οικονομία

Αποπληρωμή ΔΝΤ: Ο γερμαντικός Τύπος για τα σχέδια της Αθήνας για πρόωρη εξόφληση ακριβών δανείων

Ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται στα σχέδια της Αθήνας για πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ ύψους 4 δις ευρώ και στις δηλώσεις Αβραμόπουλου για την ανάγκη τερματισμού των συνοριακών ελέγχων στη ζώνη Σένγκεν.

Στα σχέδια της Αθήνας για πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ ύψους 4 δισ. ευρώ, αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος, καθώς πολλές γερμανικές εφημερίδες επισημαίνουν την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αποπληρώσει πρόωρα τα δάνεια του ΔΝΤ.

Μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, είναι:

  • «Kalispera, IWF» (Süddeutsche Zeitung),
  • «Υπερβολικά ακριβά τα δάνεια του ΔΝΤ για την Αθήνα» (Frankfurter Allgemeine Zeitung),
  • «Λόγω χαμηλών επιτοκίων: Η Ελλάδα επιδιώκει την πρόωρη αποπληρωμή πιστώσεων του ΔΝΤ» (Handelsblatt).

Τσακαλώτος: «Θα ζητήσουμε πρόωρη αποπληρωμή ακριβών δανείων του ΔΝΤ»

«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η Αθήνα προτίθεται να αποπληρώσει μεγάλο μέρος των δανείων που έχει λάβει από το ΔΝΤ, ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στον σταθμό Ράδιο Θεσσαλονίκη RThess 94,5» παρατηρεί η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

«Όπως τόνισε ο Έλληνας υπουργός “τα χρέη στο Ταμείο είναι υπερβολικά ακριβά. Το επιτόκιο είναι 5%, ενώ μπορούμε πλέον να δανειζόμαστε στις χρηματαγορές με 3,4%”.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε λόγο για πιστώσεις ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ που έχει λάβει η Ελλάδα από το ΔΝΤ.

“Όταν αποπληρώνεις πρόωρα, σου απομένουν χρήματα και έτσι έχεις τη δυνατότητα να μειώσεις τους φόρους”, πρόσθεσε ο υπ. Οικονομικών.

Μέχρι το 2024 η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει ακόμα 9,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, το οποίο συμμετείχε στα προγράμματα προσαρμογής από το 2010 με συνολικά 32 δισ.

Το μεγαλύτερο μέρος των πιστώσεων έχουν ήδη αποπληρωθεί από την Αθήνα» σημειώνει η εφημερίδα.

Η ρύθμιση για τις 120 δόσεις

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στη ρύθμιση των 120 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία.

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι πρέπει να είναι ένα «έξυπνο σύστημα» που θα μπαίνουν όσοι έχουν πραγματική ανάγκη και θα αποκλείονται οι κακοπληρωτές.

«Ένα σύστημα που θα βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν την περίοδο της κρίσης», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, η ρύθμιση αυτή «δεν είναι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Είναι δικό μας θέμα. Απλώς οι θεσμοί θα κοιτάζουν με ένα μάτι να μην καταστρέψουμε την κουλτούρα πληρωμής».

Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε παράλληλα, ότι όταν ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του νέου σχήματος για την προστασία της α’ κατοικίας «θα δουλέψει πάρα πολύ γρήγορα».

Και, συν τοις άλλοις, θα βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τα “κόκκινα” δάνεια για να μπορέσουν να δανειοδοτήσουν τα νέα ζευγάρια.

Σχετικά με το εάν θα ισχύσει η προνομοθετημένη μείωση του αφορολόγητου το 2020, ο υπουργός είπε ότι η θέση του παραμένει ίδια, «κάθε πράγμα στον καιρό του».

Ανέφερε ότι την ίδια απάντηση έδινε όταν τον ρωτούσαν εάν θα μειωθούν οι συντάξεις, που τελικά δεν μειώθηκαν.

Και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση σε αυτά διαπραγματεύεται και ακούει την κοινωνία όταν αυτή λέει ότι είναι προβληματική η μείωση του αφορολόγητου.