Πολιτική

Βούτσης: Χρειάζεται να αναζητήσουμε όλοι μαζί την ευρωπαϊκή ταυτότητα

"Πολλοί μίλησαν για μια Ευρώπη που βρίσκεται σε κρίση ή σε καμπή. Θα έλεγα ότι βρίσκεται σε ένα ιστορικό ορόσημο", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Χρειάζεται να αναζητήσουμε όλοι μαζί την ευρωπαϊκή ταυτότητα με βάση τις αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης στο πλαίσιο της δεύτερης συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε., με θέμα «Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπροστά στις Ευρωπαϊκές Εκλογές του 2019 – περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Εθνικών Κοινοβουλίων και Ευρωπαϊκών Θεσμών».

«Πολλοί μίλησαν για μια Ευρώπη που βρίσκεται σε κρίση ή σε καμπή. Θα έλεγα ότι βρίσκεται σε ένα ιστορικό ορόσημο, ακριβώς γιατί υπάρχει ανάγκη διευκρίνισης συγκεκριμένων στρατηγικών πολιτικών», ανέφερε στην παρέμβαση του ο κ. Βούτσης.

«Γιατί είμαστε μάρτυρες ότι η παραγόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης προς την Ε.Ε. οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα παρακάτω:

Πρώτον, αντί να υπάρχουν συγκλίσεις, κοινωνικές, οικονομικές, σε συγκεκριμένες πολιτικές, παράγονται -και μάλιστα πολλές φορές ισχυρές- ανισότητες και πολλαπλές ταχύτητες, πράγμα που απομακρύνει την έννοια της κοινής αλληλέγγυας πορείας και συνύπαρξης.

Δεύτερον, αντί να υπάρχει μια συνεχής ενίσχυση της δημοκρατίας και μιας αρχιτεκτονικής της Ε.Ε. που θα παράγει δημοκρατία και θα εμπνέεται από αυτήν, έτσι ώστε να αποφευχθούν αδιέξοδα μπροστά στα οποία βρίσκεται η Ένωση, όλο και περισσότερο υπάρχουν αποφάσεις από τον λεγόμενο ‘‘σκληρό πυρήνα’’ της.

Τρίτον και πολύ σημαντικό, πιστεύω ότι χρειάζεται να αναζητήσουμε όλοι μαζί την ευρωπαϊκή ταυτότητα, με βάση τις αξίες της ειρήνης, του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας, αντί της αγωνιώδους αναζήτησης εθνικής ταυτότητας, όπου οξύνεται η διαφορετικότητα και εκδηλώνονται φαινόμενα εθνικής αναδίπλωσης και εθνικισμού.

Τέταρτον, αντί να νοείται πλέον η Ευρώπη διεθνώς ως παρακολούθημα, ως κομπάρσος στην παρούσα φάση της παγκοσμιοποίησης με την επιστροφή των εμπορικών πολέμων, αλλά και για τις πολεμικές συρράξεις που προκαλούνται στην περιοχή μας, προφανώς πρέπει να αναζητηθεί από κοινού ένας νέος διεθνής ρόλος για την ενίσχυση των διεθνών θεσμών και των διεργασιών για την ειρήνη και, βεβαίως, για μια κριτική αποτίμηση και στάση της παρούσας φάσης της παγκοσμιοποίησης, ώστε η Ευρώπη πραγματικά να διαδραματίσει τον ιστορικό της ρόλο».

Στην παρέμβασή του κατά την υιοθέτηση των συμπερασμάτων της Συνόδου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ. Βούτσης τόνισε:

«Δυσκολεύομαι να αποδεχθώ ένα κείμενο στο οποίο δεν υπάρχει καμία αναφορά στη σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο υποχρέωση της Ε.Ε. για την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών, καθώς και στην αρχή της αλληλεγγύης που πρέπει να διέπει τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων».

Στην παρέμβαση του Ούγγρου ομολόγου του ότι δεν πρέπει η Ελλάδα να επιμείνει σε αυτό το ζήτημα, ο κ. Βούτσης απάντησε ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό δεν είναι μία διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ουγγαρία, αλλά αφορά ολόκληρη την Ε.Ε., η οποία μάλιστα έχει καθυστερήσει σε σημαντικά θέματα, όπως είναι, για παράδειγμα, η αναθεώρηση της Συμφωνίας του Δουβλίνου.