Μετά το «Ανθρωποφαγία-Θωμαρίτα 1-0» ευτυχώς ήρθε το «Ανθρωποφαγία-Θωμαρίτα 0-1» για να σώσει τα προσχήματα.
Όχι, όμως και να εξαλείψει τα προβλήματα και τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας και ελληνικών μέσων ενημέρωσης, που ικανοποιούνται με ανθρωποφαγικές, ρατσιστικές και φασίζουσες συμπεριφορές.
Γιατί μπορεί η άρνηση του υφυπουργού Εξωτερικών Μάρκου Μπόλαρη να αποδεχτεί την παραίτηση της Θωμαρίτας Καλδάρα για τις φωτογραφίες που ανάρτησε στο λογαριασμό της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να περιποιεί τιμή στον ίδιο, δεν ξεπλένει όμως τα ανθρωποφάγα ένστικτα, τις ανθρωποφαγικές, ρατσιστικές και φασίζουσες τάσεις και αντιλήψεις ενός μέρους της κοινωνίας και μέσων ενημέρωσης.
Στο σκέλος αυτό απαιτούνται συνολικές και συγκροτημένες παρεμβάσεις από την πολιτεία, το πολιτικό σύστημα, τις κοινωνικές οργανώσεις, την πνευματική ελίτ του τόπου και βεβαίως από τα μέσα ενημέρωσης.
Τα τελευταία έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στη διάδοση τέτοιων σάπιων αντιλήψεων, οπότε έχουν και τη μεγαλύτερη υποχρέωση να τις αποκρούσουν και να διαδώσουν τα μηνύματα της ελευθερίας, της ανεκτικότητας και του σεβασμού της προσωπικότητας και της ιδιωτικής ζωής του κάθε πολίτη.
Κι΄ ύστερα… ξύπνησα θα μου πείτε. Γιατί δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια και η ελεεινή πραγματικότητα.
Η οποία τι αποδεικνύει κατά βάθος; Αποδεικνύει ότι η πατρίδα μας βρίσκεται σε παρακμή, ότι στάσεις και συμπεριφορές σαν αυτή του Μάρκου Μπόλαρη είναι μεν φωτεινές εξαιρέσεις, αλλά δυστυχώς εξαιρέσεις. Αν δεν γίνουν ο κανόνας, δεν μπορούμε να ελπίζουμε.
Αλλά πως να ελπίσουμε όταν είναι διάχυτη παντού η συντηρητικοποίηση και εξαπλώνεται. Και για να μην λέμε απλώς λόγια να παραθέσουμε τα στοιχεία έρευνας, σύμφωνα με την οποία το 89% των Ελλήνων θεωρούν «τον πολιτισμό τους ανώτερο των άλλων», το 74% των Ελλήνων εκτιμούν ότι η καταγωγή εξ αίματος και η εθνική ταυτότητα ταυτίζονται.
Δηλαδή η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων πιστεύει πως δεν μπορεί να είναι Έλληνας όποιος δεν γεννήθηκε στην Ελλάδα από Έλληνες γονείς.
Συνεπώς το αρχαιοελληνικό ότι Έλληνας είναι αυτός που μετέχει της ελληνικής παιδείας πάει περίπατο.
Και μαζί του βεβαίως κινδυνεύει να πάει περίπατο η ανεκτική, η ανοιχτή κοινωνία και το δικαίωμα στη διαφορετικότητα και την πολυχρωμία.
Τα καμπανάκια χτυπούν. Ακούει κανείς; Μπα άσε τώρα έχουμε εκλογές…
Διαβάστε όλα τα άρθρα του Θανάση Λυρτσογιάννη, εδώ