Πολιτισμός

Αγώνας δρόμου για την Ελευσίνα Παγκόσμια Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021

Ελευσίνα Παγκόσμια Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021: Η πορεία της εξελίσσεται με στρατηγικό σχεδιασμό.

Σημαντικά έργα κτιριακής υποδομής και πολεοδομικής ανασυγκρότησης για την Ελευσίνα που θα μείνουν παρακαταθήκη στην πόλη με καταλύτη τον πολιτισμό, είναι το στοίχημα της δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας «Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021».

Η πορεία της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας εξελίσσεται με στρατηγικό σχεδιασμό, αντιμέτωπο με γραφειοκρατικούς δαιδάλους και νομοτεχνικές διαδικασίες.

Από τις 30 Ιουλίου 2018 οπότε ανασυγκροτήθηκε η διοίκηση, το νέο ΔΣ προσπαθεί να ανακτήσει καθυστερήσεις στην ανάπλαση των βασικών κτιρίων της διοργάνωσης, Ίρις και Ελαιουργική, ενώ παράλληλα, έχει προετοιμάσει συστηματικά την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ και το σχέδιο για την επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ.

«Προχωρούμε ένα τιτάνιο έργο θεωρώντας ότ η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα δεν είναι μόνο ένα πολιτιστικό τοπικό ή εθνικό γεγονός. Είναι υπόθεση ευρωπαϊκή και παγκόσμια» τόνισε η Σοφία Αυγερινού- Κολώνια, πρόεδρος του ΔΣ της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας σε πρόσφατη συνάντηση της με τους δημοσιογράφους, μαζί με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στα πεπραγμένα του επταμήνου της διοίκησης εγγράφεται «η στροφή του ΔΣ στην επίλυση ζητημάτων στρατηγικού χαρακτήρα και σχεδιασμού, αποφάσεις για την οργανωτική βελτίωση της Εταιρίας και η απεμπλοκή της από πρακτικά θέματα» είπε η κ. Αυγερινού -Κολώνια «παρά τα προβλήματα, λόγω του υβριδικού χαρακτήρα της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας».

«Ανάσα στο επίπονο διαδικαστικό έργο του ΔΣ» όπως είπε, έδωσαν οι νομοθετικές ρυθμίσεις, που προωθήθηκαν με τη βοήθεια της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ για την φοροαπαλλαγή (30%) των επιχορηγήσεων της εταιρείας καιτην υπαγωγή στο καθεστώς της πολιτιστικής χορηγίας, ώστε να μη φορολογούνται (με 30%) οι χορηγίες ιδιωτών. Εξίσου και η απαλλαγή των καλλιτεχνών από τις εγγυητικές επιστολές συμμετοχής και καλής εκτέλεσης, σύμφωνα με το άρθρο 51 στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, που ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες.

Στο άμεσο μέλλον θα πρέπει επίσης να ρυθμιστεί η αύξηση του αριθμού των εξειδικευμένων στελεχών της εταιρείας έως και 40 άτομα μέχρι και το 2022, σύμφωνα με το σχεδιασμό για το προσωπικό της εταιρείας.

Σχετικά με τα κτίρια που περιλαμβάνονται στον φάκελο υποψηφιότητας, με τον οποίο η Ελευσίνα κέρδισε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, «ετοιμάζεται η αδειοδότηση για την ανακαίνιση του κηρυγμένου από το ΥΠΠΟ ιστορικού κτιρίου του εργοστασίου Ίρις και προχωρά η διαδικασία αγοράς από το δήμο του χειμερινού κινηματογράφου Ελευσίς (κτίριο της δεκαετίας του ’30) για να χρησιμοποιηθεί,όπως και κάποια κτίρια της Πυρκάλ, στην περίπτωση που δεν προφτάσει να ολοκληρωθεί το εργοστάσιο της Ελαιουργικής».

Οικονομικά η «Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα», εκτός από τα 7,5 εκατ. ευρώ, τα οποία θα επενδύσει ο δήμος Ελευσίνας, ενισχύθηκε με επιπλέον 10 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για αναβαθμίσεις στην πόλη.