Κόσμος

Πάπας Φραγκίσκος: Ο Αλέξης Τσίπρας αξίζει Νόμπελ

Ο Πάπας Φραγκίσκος στο πλευρό του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα για το Νόμπελ Ειρήνης.

Σε μια φράση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η οποία «αξίζει το Βραβείο Νόμπελ», αναφέρθηκε ο πάπας Φραγκίσκος. Ο αρχηγός της καθολικής εκκλησίας ξεχώρισε τον Έλληνα πρωθυπουργό μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, επιστρέφοντας την Κυριακή στη Ρώμη από το Ραμπάτ του Μαρόκου.

«Μίλησα κάποτε σ’ έναν πολιτικό, έναν άνθρωπο τον οποίο σέβομαι και θα πω το όνομά του: Αλέξης Τσίπρας. Και μιλώντας γι’ αυτό (σ.σ.: για τους μετανάστες) και για τις συμφωνίες να μην τους επιτραπεί η είσοδος, μου εξήγησε τις δυσκολίες, όμως στο τέλος μου μίλησε από καρδιάς και είπε αυτή τη φράση: “Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πιο σημαντικά από τις συμφωνίες”.

Η φράση αυτή αξίζει το Βραβείο Νόμπελ, φέρεται να δήλωσε ο Ποντίφικας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του Βατικανού, CAN.

Η επίσκεψή του πάπα στη Λέσβο πριν από τρία χρόνια, σημαδεύτηκε από τις συγκλονιστικές σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο hot spot της Μόριας, όταν η κάμερα της δημόσιας τηλεόρασης κατέγραφε τα μάτια των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που τον περίμεναν στον χώρο υποδοχής.

«Οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι είναι βλέμματα, ονόματα, ιστορίες και πρέπει να τυγχάνουν της ανάλογης μεταχείρισης», τόνισε αρκετές φορές ο ποντίφικας και εξήρε τις προσπάθειες των Ελλήνων να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους όταν άλλοι τους εγκατέλειψαν.

Οι συναντήσεις Πάπα με Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας – Φωτογραφία Eurokinissi


Πληροφοριακά, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συναντήσει για πρώτη φορά τον Πάπα στο Βατικανό το 2014, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν και ζήτησε αναθεώρηση του μεταναστευτικού.

Η επόμενη συνάντηση τους ήταν το 2016, όταν ο Ποντίφικας είχε έρθει στην Ελλάδα και μετέβη στη Λέσβο μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για να στηρίξουν τις ελληνικές προσπάθειας στο προσφυγικό ζήτημα.

Καταληκτικά, η πιο πρόσφατη συνάντησή τους ήταν το 2017 όταν ο Πάπας είχε δεχθεί τους ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ στην έδρα της για τα 60 χρόνια από τη Διακήρυξη της Ρώμης και είχε με όλους σύντομες συναντήσεις και συνομιλίες.Καθολικής Εκκλησίας