Υγεία

Μέλι: Τα οφέλη για την υγεία από την καθημερινή κατανάλωση

Το μέλι είναι μια από τις πανάρχαιες τροφές του πλανήτη και προσφέρει πολλά στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το μέλι είναι πλήρης τροφή, καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για να διατηρηθεί κανείς ζωντανός και υγιής: βιταμίνες, ένζυμα, μέταλλα και νερό.

Εάν διατηρηθεί σε καλά κλεισμένο αεροστεγές δοχείο, δεν χαλάει ποτέ.

Το μέλι μάλιστα είναι μια από τις πανάρχαιες τροφές του πλανήτη και είναι γνωστό πως μπορεί να προσφέρει πολλά στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ειδικά στους άντρες, που συχνά αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά προβλήματα (σε μεγαλύτερη συχνότητα σε σύγκριση με τις γυναίκες) και ειδικά στους άντρες που γυμνάζονται ή προσπαθούν να ελέγξουν το βάρος τους, το μέλι αποδεικνύεται κανονικός διατροφικός θησαυρός.

Δείτε πώς ωφελείτε τον οργανισμό σας αν τρώτε καθημερινά μία κουταλιά μέλι:

  • Πιο καθαρή επιδερμίδα
  • Απώλεια βάρους
  • Μείωση της χοληστερόλης
  • Δυνατή καρδιά
  • Καλύτερη μνήμη
  • Καλύτερος ύπνος
  • Υγιέστερο στομάχι
  • Βελτίωση της διάθεσης

Μέλι και σκόρδο για την υγεία!

Όταν συνδυαστεί με το σκόρδο, το λαχανικό με τις πανίσχυρες αντισηπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες, δεκαπλασιάζεται η ισχύς του. Ο συνδυασμός μελιού-σκόρδου, ενισχύει το ανοσοποιητικό, αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και συμβάλλει στην καλή υγεία.

Πώς θα το φτιάξετε

Θα χρειαστείτε 3-4 κεφάλια σκόρδου, 1 φλιτζάνι ακατέργαστο μέλι και ένα μικρό βάζο με καπάκι.

Καθαρίστε τις φλούδες από τις σκελίδες των τεσσάρων σκόρδων. Βάλτε τις στο βάζο και ρίξτε πάνω το μέλι. Κλείστε καλά το βάζο με το καπάκι και αφήστε μερικές μέρες το μείγμα να ομογενοποιηθεί.

Τρώτε καθημερινά μία κουταλιά με άδειο στομάχι και σύντομα θα διαπιστώσετε τα οφέλη του.

Πώς ξεχωρίζουμε το καλό μέλι

Όσο πιο πηχτό και παχύρρευστο είναι, τόσο λιγότερη υγρασία περιέχει

Με αρκετούς απλούς τρόπους μπορούμε να ξεχωρίσουμε το καλό μέλι. Η κρυστάλλωση του μελιού, δηλαδή το ζαχάρωμα όπως συνηθίζουμε να το λέμε, συμβαίνει λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του μελιού σε γλυκόζη. Αυτό δεν είναι ένδειξη νοθείας.

Για να ξανακάνετε το μέλι ρευστό, βάλτε το σε ένα γυάλινο δοχείο και βυθίστε το σε ένα κατσαρολάκι με νερό στους 45-55 βαθμούς Κελσίου.

Mην το βράσετε, γιατί θα χαθούν τα αρωματικά του στοιχεία και θα μειωθεί η θρεπτική του αξία.

Γενικά όσο πιο πηχτό και παχύρρευστο είναι το μέλι τόσο λιγότερη υγρασία περιέχει, επομένως τόσο καλύτερη είναι και η ποιότητά του.

Για να δείτε αν το μέλι που έχετε στο σπίτι είναι καλό μπορείτε να πάρετε ένα ποτήρι με κρύο νερό και να βάλετε μέσα μια κουταλιά της σούπας μέλι.

Επειδή η πιο συνηθισμένη μέθοδος νοθείας του μελιού είναι με σιρόπι ζάχαρης τα οποία διαλύονται εύκολα στο νερό, αν το μέλι που αγοράσαμε είναι νοθευμένο θα διαλυθεί στο νερό. Αντίθετα, αν το μέλι που αγοράσαμε είναι αγνό θα καταβυθιστεί αυτούσιο στον πάτο.

Το άρωμα όσο και το χρώμα του μελιού έχουν σχέση μόνο με την προέλευση της πρώτης ύλης και δεν είναι εκείνα τα στοιχεία που καθορίζουν την ποιότητα του μελιού.

Επίσης δεν πρέπει να υπάρχει λευκός αφρός κάτω από το καπάκι, στα τοιχώματα του βάζου ή στην επιφάνεια του μελιού. Η ύπαρξη αφρού σημαίνει ότι το μέλι είναι βρασμένο.