Ο Ζόραν Ζάεφ με μία ανάρτηση στο Twitter ευχήθηκε ευχήθηκε στην Ελλάδα, για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.
Παράλληλα αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι δύο χώρες θα πετύχουν τους κοινούς στόχους τους.
«Φίλοι Ελληνες, χαρούμενη Ημέρα Ανεξαρτησίας! Πέρυσι οι διμερείς σχέσεις σηματοδότησαν μια ιστορική στροφή προς θετική κατεύθυνση σε όλους τους τομείς και είμαι πεπεισμένος ότι την περίοδο που έχουμε μπροστά μας θα επιτύχουμε όλους τους κοινούς στόχους μας», έγραψε ο Ζάεφ.
Η ανάρτηση του Ζόραν Ζάεφ για την 25η Μαρτίου
Ζόραν Ζάεφ: “Παρών” σε δεξίωση για την 25η Μαρτίου
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, καθώς και αρκετοί ακόμη υπουργοί της χώρας παρέστησαν στη δεξίωση που παρέθεσε, (22/3/19) για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, πρέσβης Δημήτρης Γιαννακάκης.
Στη δεξίωση, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Σκοπίων, έδωσε το παρών και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας όπου συμμετέχει, ως συμπροεδρεύων, στη δεύτερη συνάντηση της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας- Βόρειας Μακεδονίας για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα.
Οι κ.κ. Ζάεφ και Μπόλαρης είχαν σύντομη συνομιλία, στη διάρκεια της δεξίωσης.
Στη δεξίωση του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας παρέστησαν ακόμη πρέσβεις ξένων χωρών στα Σκόπια, καθώς και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της Βόρειας Μακεδονίας και ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
Ζάεφ: Η Ελλάδα ας μας πει αν μιλούν «μακεδονικά» στο έδαφός της
Σε νέες αναφορές περί «μακεδονικής γλώσσας» προχώρησε ο πρωθυπουργός της «Βόρειας Μακεδονίας», Ζόραν Ζάεφ. Αναλυτικότερα, σε κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του πρακτορείου ειδήσεων MIA, ο Ζάεφ τόνισε για ακόμη μία φορά πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα αναγνώρισε την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας» στα Σκόπια.
«Η Συμφωνία είναι ξεκάθαρη και μπορεί να εξηγηθεί πολύ εύκολα, αν υπάρχει κλίμα αμοιβαίας φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Το πρώτο γεγονός είναι ότι η «μακεδονική γλώσσα» έχει γίνει αποδεκτή στη Συμφωνία των Πρεσπών. Την ίδια στιγμή, αποτελεί ένα επιστημονικά αποδεδειγμένο γεγονός ότι ανήκει στις σλαβικές γλώσσες.
Η «μακεδονική» γλώσσα είναι η γλώσσα που μιλούν οι κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας και της διασποράς της χώρας στο εξωτερικό. Είναι εντελώς ξεκομμένη από την ελληνική πολιτιστική κουλτούρα και τα έθιμα της», είπε χαρακτηριστικά ο Ζόραν Ζάεφ.
Σε ερώτηση αν στην Ελλάδα είναι πρόβλημα να δηλώνεται ότι υπάρχουν άνθρωποι που ομιλούν τη «μακεδονική γλώσσα», ο πρωθυπουργός των Σκοπίων απέφυγε να απαντήσει, καλώντας ουσιαστικά την Ελλάδα να απαντήσει επί του θέματος.
«Είναι δικαίωμα της Ελλάδας, εκείνοι θα πρέπει να το σχολιάσουν. Με την απροσεξία μας μπορούμε να προκαλέσουμε άβολες καταστάσεις, καθώς η Συμφωνία είναι καθαρή και ακριβής. Εμείς οι πολιτικοί πρέπει να την εφαρμόσουμε πρώτα, για να την εφαρμόσουν έπειτα και οι πολίτες των χωρών μας, οπότε αφήνω την Ελλάδα να απαντήσει επί του θέματος, έχουν τον δικό τους τρόπο να διευθετούν τα θέματα, το σεβόμαστε αυτό, είναι στρατηγικοί μας εταίροι», συμπλήρωσε ο Ζόραν Ζάεφ.