Video

Sophia Antipolis: Η μικρή Σίλικον Βάλεϊ της Κυανής Ακτής έγινε 50 ετών

Η τεχνόπολη Sophia Antipolis διαθέτει σήμερα 40.000 θέσεις εργασίας και προσελκύει ακόμη περισσότερες.

Η Sophia Antipolis ιδρύθηκε πριν από 50 χρόνια στην Κυανή Ακτή στη Γαλλία, όταν η πανεπιστημιακή ζωή ήταν εκεί σε εμβρυικό στάδιο.

Η τεχνόπολη Sophia Antipolis διαθέτει σήμερα 40.000 θέσεις εργασίας και προσελκύει ακόμη περισσότερες.

Χτισμένη εκ του μηδενός στη μέση μιας θαμνώδους έκτασης, χωρίς δρόμο, νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, σε ένα μέρος όπου κυνηγούσαν περδίκια και τσίχλες, η τεχνόπολη ξεπροβάλλει με μια σειρά απρόσωπων μικρών κτιρίων στο μέσο ενός πευκοδάσους το οποίο διασχίζουν δρομείς και είναι γεμάτο με τόξα κατεύθυνσης και ταμπέλες, γραμμένες μερικές φορές στα αγγλικά. Ελάχιστα είναι τα κτίρια που ξεχωρίζουν για την αρχιτεκτονική τους ιδιομορφία.

Ωστόσο το σημαντικότερο δεν φαίνεται: το ερευνητικό πνεύμα και τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που παράγονται εκεί.

Ο τυπικός εργαζόμενος του Sophia Antipolis έχει ανώτερη εκπαίδευση, ξένους συναδέλφους (60 διαφορετικών εθνικοτήτων) και εργάζεται κατά 15% περισσότερο σε σχέση με τους συναδέλφους του στο Παρίσι, καθώς οι αποστάσεις για μια απόδραση το σαββατοκύριακο είναι πολύ μικρές, αναφέρει το συνδικάτο SYMISA.

Στο Sophia Antipolis, τα μεγέθη των επιχειρήσεων ποικίλλουν, από την Amadeus, Νο 1 παγκοσμίως στις κρατήσεις ταξιδίων, έως τις μικρές νεοφυείς εταιρίες.

Τα εργαστήρια είναι ιδιωτικά ή δημόσια, όπως το Inria, το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για τις ψηφιακές επιστήμες, του οποίου ορισμένοι ερευνητές μετείχαν στη δημιουργία του Διαδικτύου.

Η τεχνόπολη έχει σήμερα ετήσιο κύκλο εργασιών 5,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μέσα σε μισό αιώνα, οικοδομήθηκε με σκαμπανεβάσματα, αλλά δημιουργεί 1.000 νέες θέσεις εργασίας ετησίως εδώ και μια πενταετία.

«Δεν έχουμε πλέον πρόβλημα διαχείρισης της ανάπτυξης» αλλά το αντίστροφο, δηλώνει ο δήμαρχος της Αντίμπ, ο Ζαν Λεονετί, του κόμματος των Ρεπουμπλικανών.

*Φωτογραφίες – βίντεο: sophia-antipolis.org