Οικονομία

Σεντένο: Χρειάζεται να ενισχυθεί ο ρόλος του ευρώ έναντι του δολαρίου

Μάριο Σεντένο: "Ο κίνδυνος των εμπορικών πολέμων, η απειλή των συνθηκών και των διεθνών συμμαχιών οδηγούν σε νέες απαιτήσεις".

Η Ευρώπη χρειάζεται να ενισχύσει τον παγκόσμιο ρόλο του ευρώ υπό το φως της κυριαρχίας του δολαρίου και της γενικής αβεβαιότητας, ολοκληρώνοντας την οικονομική και νομισματική ένωση, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

«Ο κίνδυνος των εμπορικών πολέμων, η απειλή των συνθηκών και των διεθνών συμμαχιών που παραβιάζονται, οι συγκρούσεις δια αντιπροσώπου οδηγούν σε νέες απαιτήσεις, νέες προκλήσεις», δήλωσε ο Σεντένο σε συνέδριο στη Λισαβόνα, κάνοντας λόγο για «απουσία και απαξίωση των αμερικανικών πολιτικών».

«Ο ρόλος του ευρώ δεν είναι αυτός που θα περίμενε κανείς δεδομένης της οικονομικής συνάφειας της Ευρώπη στον κόσμο», δήλωσε.

«Η ενίσχυση του ρόλου του ευρώ θα δημιουργούσε πιο ευνοϊκές συνθήκες για το εμπόριο, την οικονομική ολοκλήρωση υπό το φως της αβεβαιότητας στην οποία ζούμε».

Κλάους Ρέγκλινγκ: Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία έχουν αυξήσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητά τους

Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν αυξήσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητά τους, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Euro Finance.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ διαφώνησε με την επισήμανση των δημοσιογράφων ότι η ανταγωνιστικότητα των χωρών του Νότου της Ευρωζώνης δεν είναι καλή, σημειώνοντας: «Ο Νότος της Ευρωζώνης περιλαμβάνει πολλές χώρες.

Η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι τρεις χώρες του Νότου που έκαναν αίτηση για πρόγραμμα του ESM και, ως αποτέλεσμα των συνδεόμενων με αυτό μεταρρυθμίσεων, αύξησαν σημαντικά την ανταγωνιστικότητά τους.

Αυτός είναι ο λόγος που τα ελλείμματα στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκαν αισθητά».

Ο επικεφαλής του ESM είπε, επίσης, ότι «έχουν αντιμετωπισθεί» τα διαρθρωτικά προβλήματα των χωρών αυτών, ενώ απάντησε καταφατικά στην ερώτηση, αν η ανταγωνιστικότητά τους είναι επαρκής σε σύγκριση με αυτή άλλων χωρών.

Σχετικά με το θέμα της πανευρωπαϊκής ασφάλισης των καταθέσεων, ο Ρέγκλινγκ είπε ότι δεν θα γίνει τον επόμενο χρόνο και ότι «σίγουρα θα πάρει κάποια χρόνια, αλλά όχι δεκαετίες».

Πριν γίνει αυτό, σημείωσε, θα πρέπει να μειωθούν τα ζητήματα που έχουν μείνει από την κρίση, «όπως το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων και επίσης το υψηλό ποσοστό κρατικών ομολόγων των χωρών τους που έχουν οι τράπεζες στους ισολογισμούς τους.

«Ο στόχος, όμως, πρέπει να παραμείνει η δημιουργία ενός πλαισίου ασφάλισης καταθέσεων για να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση», είπε.