Ηλιόπουλος: Οτιδήποτε είναι πρόβλημα των ανθρώπων της πόλης, είναι πρόβλημα του δημάρχου
“Οτιδήποτε είναι πρόβλημα των ανθρώπων της πόλης, είναι πρόβλημα του δημάρχου” ,δήλωσε, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, με την “Ανοιχτή Πόλη”, Νάσος Ηλιόπουλος, σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη σήμερα στην τηλεόραση του ALPHA.
Αναφερόμενος στα Εξάρχεια, τόνισε, “εγώ δε θέλω να μιλάω ως υποψήφιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη” αλλά “τι πρέπει να κάνει ο δήμαρχος”. Είναι, είπε, “μία περιοχή εγκαταλελειμμένη.
H δουλειά του Δήμου είναι να ζωντανεύει τις γειτονιές” και ο προυπολογισμός του δήμου για έργα ηλεκτροφωτισμού το 2018 ήταν “το καταπληκτικό ποσό των μηδέν ευρώ”.
Πρόκειται, πρόσθεσε, για “πανευρωπαϊκό ρεκόρ” και υπογράμμισε πως “μια πόλη που είναι σκοτεινή είναι πόλη ανασφαλής”.
Τα Εξάρχεια, ήταν και η περιοχή που έφερε ως παράδειγμα για τις επιπτώσεις από τη βραχυχρόνια μίσθωση. “Σε πέντε χρόνια από τώρα, τα Εξάρχεια θα είναι άβατο για τους ανθρώπους της γενιάς μου από τα ενοίκια. Θα είναι άβατο γιατί με το Airbnb και τη βραχυχρόνια μίσθωση, οι άνθρωποι πλέον δεν μπορούν να νοικιάσουν”.
Η μόνη παράταξη που έχει θέσει όπως είπε, “το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν η “Ανοιχτή Πόλη” και με προβληματίζει, πρόσθεσε, που ήμουν ο μοναδικός υποψήφιος που έθεσα πρώτος το θέμα και μίλησα πολύ συγκεκριμένα, δηλαδή ότι πρέπει να μπουν όρια” . Ωστόσο έσπευσε να επισημάνει πως κάθε θέμα “έχει και θετικές και αρνητικές όψεις” έτσι κι αυτό “δεν θέλω να το δούμε άσπρο-μαύρο”.
“Υπήρξαν,είπε, μικρο-ιδιοκτήτες οι οποίοι μέσα στην κρίση έβγαλαν ένα παραπάνω εισόδημα, το οποίο ήταν θετικό.
Περιοχές όπως ο ‘Αγιος Παντελεήμονας μπορεί και να βοηθήθηκαν σε ένα βαθμό από τη βραχυχρόνια μίσθωση .Πρέπει όμως να τεθούν όρια, τόνισε και διευκρίνισε: Πρώτα από όλα, να μην επιτρέπεται σε νομικά πρόσωπα να μπαίνουν σε βραχυχρόνια μίσθωση γιατί είναι αθέμιτος ανταγωνισμός απέναντι στον τουριστικό κλάδο.
Δεύτερον, να μπορούν συγκεκριμένα διαμερίσματα ανά ΑΦΜ. Είναι διαφορετικό να λες ότι έχω δύο διαμερίσματα σε βραχυχρόνια μίσθωση και είναι διαφορετικό να λες ότι έχω 15-20. Εκεί πλέον είναι real estate. Το τρίτο στοιχείο είναι το ημερολογιακό. Υπάρχουν ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν υιοθετήσει 30, 60, 90 μέρες.
Προφανώς, πρέπει να υπάρχουν ζώνες μέσα στην πόλη, δεν είναι ίδια η κατάσταση στο Κουκάκι και στα ‘Ανω Πατήσια.
Σε περιοχές που έχεις μεγαλύτερο κτιριακό απόθεμα μπορείς να έχεις περισσότερες μέρες και σε περιοχές που έχεις μικρό κτιριακό απόθεμα, άρα αμφισβητείται το δικαίωμα στην κατοικία των μόνιμων κατοίκων, πρέπει να είσαι πιο αυστηρός” , τόνισε.
Ο κ. Ηλιόπουλος αναφερόμενος στον “Ελαιώνα” , δήλωσε ότι οι κάτοικοι έχουν δίκιο για το γεγονός ότι η περιοχή τους “αντιμετωπίζεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια ως η “πίσω αυλή” της πόλης, που ότι δεν έχουμε χωροθετήσει, το πετάμε εκεί”.
Το αποτεφρωτήριο όμως, υπογράμμισε “πρέπει να γίνει. Είναι δημοκρατικό βήμα για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη”. Και η λύση για την περιοχή πρόσθεσε, “είναι να προχωρήσει και το Μητροπολιτικό Πάρκο, να γίνουν μεγάλοι χώροι πρασίνου. Αυτό θα είναι μια μεγάλη ανάσα και για την περιοχή και για την Αθήνα”.
Ακόμη , τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, της τέλεσης γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, στη δημιουργία εποπτευόμενων χώρων για όσους κάνουν χρήση ναρκωτικών κ.α.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας