Οικονομία

ΑΑΔΕ εισοδήματα: Τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά δηλώνουν έως 5.000 ευρώ εισόδημα

ΑΑΔΕ εισοδήματα: Σοκάρουν τα στοιχεία που παρουσιάζονται, καθώς έξι στους δέκα δηλώνουν έως 10.000 ευρώ εισόδημα, ενώ το τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά δεν ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ.

ΑΑΔΕ εισοδήματα: Σε νέα µεγάλη µείωση των εισοδηµάτων που δηλώνουν προχώρησαν πέρυσι οι ελεύθεροι επαγγελµατίες. Παρά το γεγονός ότι η οικονοµία ανακάµπτει και σχεδόν όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες φορολογουµένων δήλωσαν αύξηση για το 2017 στα εισοδήµατά τους, οι ελεύθεροι επαγγελµατίες και οι ασκούντες επιχειρηµατική δραστηριότητα δήλωσαν σηµαντική µείωση των εισοδηµάτων τους, αποφεύγοντας έτσι την πληρωµή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, πάνω από τους έξι στους δέκα φορολογούμενους εμφανίζουν στην Εφορία εισόδημα έως 10.000 ευρώ, ενώ τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά δηλώνουν εισοδήματα μικρότερα των 5.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα με μηδενικό εισόδημα εμφανίζονται 644.790 φορολογούμενοι. Στα χρόνια της κρίσης και των Μνημονίων οι φορολογούμενοι είδαν τα εισοδήματα τους να συρρικνώνονται δραματικά. Από το 2010 έως το 2018 τα εισοδήματα των Ελλήνων μειώθηκαν κατά 26,7 δισ. ευρώ. Το 2010, είχαν δηλωθεί στην Εφορία εισοδήματα ύψους 100,3 δισ. ευρώ. Πέρυσι προσγειώθηκαν στα 73,6 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι µισθωτοί και οι συνταξιούχοι εµφανίζονται ως οι πλουσιότεροι φορολογούµενοι, δηλώνοντας το υψηλότερο µέσο εισόδηµα. Πρόκειται για ένα από τα σηµαντικότερα ευρήµατα που προκύπτουν από το δελτίο στατιστικής επεξεργασίας των φορολογικών δηλώσεων του 2018, δηλαδή των εισοδηµάτων που δήλωσαν ότι απέκτησαν οι φορολογούµενοι το 2017.

Ειδικότερα, από τα στοιχεία προκύπτουν τα εξής δεδοµένα:

  • Το σύνολο των εισοδηµάτων που δήλωσαν οι φορολογούµενοι το 2017, δηλαδή από όλες τις πηγές, διαµορφώθηκε στα 73,61 δισεκατοµµύρια ευρώ. Το αντίστοιχο εισόδηµα που είχαν δηλώσει οι φορολογούµενοι για το 2016 ανερχόταν στα 74,6 δισεκατοµµύρια. Κάτι που σηµαίνει ότι το συνολικό εισόδηµα που δηλώθηκε για το 2017 ήταν µειωµένο κατά περίπου ένα δισεκατοµµύριο σε σχέση µε το 2016. Αυτό προκαλεί εντύπωση, καθώς η οικονοµία επέστρεψε το 2017 στην ανάπτυξη µε ρυθµό πάνω από 1%.
  • Ο συνολικός φόρος που προέκυψε από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2018 διαµορφώθηκε στα 8,44 δισεκατοµµύρια ευρώ. Ο αντίστοιχος φόρος που είχαν κληθεί να πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα για τις φορολογικές δηλώσεις του 2017 (εισοδήµατα 2016) ήταν 8,40 δισ. ευρώ. Ετσι, ο συνολικός φόρος που προέκυψε από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων αυξήθηκε κατά περίπου 40 εκατοµµύρια ευρώ. Το γεγονός ότι τα συνολικά εισοδήµατα που δηλώθηκαν µειώθηκαν ενώ ο φόρος αυξήθηκε οφείλεται κατά κύριο λόγο σε αλλαγές που έγιναν στη φορολογία εισοδήµατος φυσικών προσώπων, όπως είναι η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες, αλλά και το γεγονός ότι αθροίζονται και φορολογούνται µε την ίδια κλίµακα τα εισοδήµατα µισθωτών που έχουν παράλληλα και επιχειρηµατική δραστηριότητα.
  • Το µεγαλύτερο µέρος των συνολικών εισοδηµάτων που δηλώθηκαν προέρχεται από µισθούς και συντάξεις. Συγκεκριµένα, από τα 73,61 δισ. ευρώ συνολικού εισοδήµατος που δηλώθηκε, τα 60,4 δισ. ευρώ προέρχονται από την παροχή µισθωτών υπηρεσιών και την καταβολή συντάξεων. Μάλιστα, το συνολικό εισόδηµα που δήλωσαν οι µισθωτοί και οι συνταξιούχοι για το 2017 αυξήθηκε σε σχέση µε το προηγούµενο έτος κατά περίπου 22 εκατοµµύρια ευρώ. Πρόκειται για αύξηση που δικαιολογείται από τη µείωση της ανεργίας αλλά και από τη µετατροπή συµβάσεων µε µπλοκάκι σε κανονικές συµβάσεις παροχής µισθωτών υπηρεσιών.

  • Το εισόδηµα που δήλωσαν οι ελεύθεροι επαγγελµατίες και γενικά οι ασκούντες επιχειρηµατική δραστηριότητα διαµορφώθηκε το 2017 στα 3,44 δισεκατοµµύρια ευρώ. Σηµειώνεται ότι το αντίστοιχο ποσό που είχαν δηλώσει οι ελεύθεροι επαγγελµατίες για το 2016 ήταν 3,89 δισ. ευρώ, δηλαδή σηµειώθηκε µείωση κατά περίπου 450 εκατοµµύρια ευρώ. Πρόκειται για µια µείωση της τάξης του 11,5%. Να σηµειωθεί ότι και το 2016 οι ελεύθεροι επαγγελµατίες είχαν δηλώσει εισοδήµατα µειωµένα κατά περίπου 900 εκατοµµύρια ευρώ. ∆ηλαδή, µέσα σε µια διετία τα εισοδήµατα που δήλωσαν συρρικνώθηκαν κατά περίπου 1,4 δισ. ευρώ. Η µείωση αυτή συνδέεται κατά κύριο λόγο µε την αύξηση της παραοικονοµίας λόγω της αύξησης της φορολογίας, αλλά και µε τη σύνδεση του εισοδήµατος µε τις ασφαλιστικές εισφορές που επιβάλλονται στους επαγγελµατίες. Παράλληλα, πολλές συµβάσεις εργασίας µε µπλοκάκι µετατράπηκαν σε προσλήψεις µισθωτών.
  • Το εισόδηµα από ακίνητα που δήλωσαν οι ιδιοκτήτες εµφάνισε το 2017 αύξηση, έπειτα από πολλά έτη συνεχούς συρρίκνωσης. Το εισόδηµα από ακίνητα διαµορφώθηκε το 2017 στα 6,19 δισ. ευρώ, έναντι 6,10 δισ. που ήταν το 2016. Σηµειώθηκε, δηλαδή, αύξηση κατά περίπου 90 εκατ. ευρώ.
  • Η πλειονότητα των φορολογουµένων δηλώνει εισόδηµα έως 20.000 ευρώ. Συγκεκριµένα, από τους 6.370.099 φορολογούµενους (δηλώσεις), οι περίπου 5,2 εκατ. δηλώνουν έως αυτό το όριο εισοδήµατος.
  • Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία για το µέσο εισόδηµα που δηλώνει κάθε κατηγορία φορολογουµένων. Οι πιο «πλούσιοι» είναι οι µισθωτοί, µε µέσο εισόδηµα 12.660 ευρώ. Ακολουθούν οι ασκούντες επιχειρηµατική δραστηριότητα µε µέσο εισόδηµα 8.636 ευρώ, οι ιδιοκτήτες ακινήτων µε εισόδηµα 4.018 ευρώ και οι αγρότες µε µέσο ετήσιο εισόδηµα 2.763 ευρώ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο