Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού: Ηχηρό “όχι” στον ρατσισμό είπαν διαδηλωτές που πήραν μέρος στην κινητοποίηση που διοργάνωσαν μη κυβερνητικές οργανώσεις, με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων και του Ρατσισμού στην κοινωνία και την εκπαίδευση.
“Όλοι χαμογελάμε στην ίδια γλώσσα” (We all smile in the same language), “Tα άπλυτα είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να χωρίζεται με βάση το χρώμα” (Laundry is the only thing that should be separated by colours), έγραφαν μερικά από τα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Στη συνέχεια σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα, στην κεφαλή της οποίας ήταν μια κόκκινη καρδιά, και πραγματοποίησαν πορεία, στο πεζοδρόμιο της παραλιακής Λεωφόρου Νίκης, μέχρι τον Λευκό Πύργο.
Στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος.
ΝΔ για παγκόσμια ημέρα κατά των φυλετικών διακρίσεων: Όλοι οι άνθρωποι έχουν ίσα δικαιώματα
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού η ΝΔ έκανε την εξής ανάρτηση στο Twitter:
«Σήμερα είναι παγκόσμια ημέρα κατά των φυλετικών διακρίσεων. Μία ανοιχτή και ελεύθερη κοινωνία βασίζεται στην πεποίθηση ότι όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως εθνότητας, φυλής και θρησκείας έχουν ίσα δικαιώματα. Σε μια τέτοια κοινωνία, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν έχουν καμία θέση».
21 Μαρτίου: Παγκόσμια ημέρα κατά των φυλετικών διακρίσεων
Η παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.
Ο ΟΗΕ μάς καλεί αυτή τη μέρα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.